Υπ. Παιδείας: Αλλαγές στα λύκεια και στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο που αφορά στο νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο  αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου και οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου από το νέο σχολικό έτος 2013-2014.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας:

Οι βασικότερες αλλαγές είναι: εισάγεται πρότυπο πανελλαδικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, μειώνονται τα επιστημονικά πεδία και τα εξεταζόμενα μαθήματα και δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων.

Για την Α’ Λυκείου εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 9 κοινά μαθήματα (33 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες). Για την Β’ Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 30 ωρών την εβδομάδα και δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 5 ωρών την εβδομάδα. Στην Γ’ Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας 12 ωρών την εβδομάδα και τρεις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού 20 ωρών εβδομαδιαίως.

Τι αλλάζει με τα ΕΠΑΛ

Τέσσερα έτη θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ.  Στην Α’ ΕΠΑΛ οι μαθητές θα παρακολουθούν πρόγραμμα 35 ωρών την εβδομάδα με 10 μαθήματα γενικής παιδείας και 4-6 μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού. Και στην Β’ και Γ’ τάξη των επαγγελματικών λυκείων οι μαθητές θα παρακολουθούν 23 ώρες για τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού και 12 ώρες γενικής παιδείας.  Στον δεύτερο κύκλο υλοποιείται το πρόγραμμα της «Προαιρετικής τάξης Μαθητείας», σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, στην οποία θα εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ’ τάξης.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές

Τα εξεταζόμενα μαθήματα ορίζονται ανάλογα με την επιλογή του υποψηφίου με τους ενδιαφερόμενους για τα παιδαγωγικά τμήματα να εξετάζονται σε διαφορετική ύλη και στα εξκής μαθήματα: νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών. Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αποτελούν πλέον ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο.

Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίζεται ο «βαθμός προαγωγής και απόλυσης», στον οποίο προσμετράται (με συντελεστές) ο βαθμός προαγωγής στις τρεις τάξεις του Λυκείου εκτός από τον βαθμό των πανελλαδικών.

Τέλος, η εξεταστέα ύλη θα ορίζεται κατά 50% από μια Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Δημιουργείται επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, στην αρμοδιότητα του οποίου περνούν όλα τα σχετικά θέματα.ειδικότητα του μαθητή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΛΥΚΕΙΟ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση