υπ-εσωτερικών-ενίσχυση-του-πολιτιστι-125132
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 15.02.2016 | 18:07

Υπ. Εσωτερικών: Ενίσχυση του πολιτιστικού πλούτου μέσα από το Πρόγραµµα Δηµιουργική Ευρώπη 2014-2020

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «∆ηµιουργική Ευρώπη», απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας.

Το Πρόγραµµα ∆ηµιουργική Ευρώπη διασφαλίζει και προωθεί την πολιτιστική και γλωσσική πολυµορφία και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του πολιτιστικού και του δηµιουργικού τοµέα. Διαθέτει προϋπολογισµό 1,46 δισ. ευρώ για διάστηµα επτά ετών µε σκοπό την ενίσχυση των πολιτιστικών και δηµιουργικών τοµέων της Ευρώπης. Το Πρόγραµµα θα συνεχίσει να απευθύνεται στην οπτικοακουστική βιοµηχανία µέσα από το υπο-πρόγραµµα MEDIA και για τον πολιτιστικό τοµέα, µέσω του υποπρογράµµατος πολιτισµού. Επιπρόσθετα περιλαµβάνει ένα κοινό δια-τοµεακό σκέλος (Cross-sectorial strand) που συµπεριλαµβάνει ένα νέο οικονοµικό ταµείο εγγυήσεων για τις πολιτιστικές και δηµιουργικές βιοµηχανίες που θα ξεκινήσουν µετά το 2014. Η κατανοµή του προϋπολογισµού που έχει συµφωνηθεί είναι τουλάχιστον 56% για το υπο-πρόγραµµα MEDIA, τουλάχιστον 31% για το υπο-πρόγραµµα πολιτισµός και 13% µέγιστο για το δια-τοµεακό σκέλος (Cross-sectorial strand ).

Το πρόγραµµα:

∆ιασφαλίζει και προωθεί την ευρωπαϊκή πολιτιστική και γλωσσική ποικιλοµορφία και ενισχύει τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης.

Συµβάλλει στους στόχους της Ευρώπης για ευφυή, βιώσιµη και χωρίς αποκλεισµούς οικονοµική ανάπτυξη. ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ: 28/4/2016 2

Βοηθά τους πολιτιστικούς και δηµιουργικούς τοµείς να προσαρµοστούν στην ψηφιακή εποχή και στην παγκοσµιοποίηση.

∆ηµιουργεί νέες διεθνείς ευκαιρίες, αγορές και ακροατήρια.

Οικοδοµεί πάνω στην επιτυχία των προγραµµάτων MEDIA, MEDIA Mundus και Culture.

Το Πρόγραµµα ∆ηµιουργική Ευρώπη βοηθά τους πολιτιστικούς και δηµιουργικούς τοµείς να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της «ψηφιακής εποχής», και την παγκοσµιοποίηση. Οι εν λόγω τοµείς διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο και συµβάλουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για αειφόρο ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Επιπλέον ∆ηµιουργεί νέες διεθνείς ευκαιρίες, αγορές και ακροατήρια. Οικοδοµεί πάνω στην επιτυχία των προγραµµάτων MEDIA, MEDIA Mundus και Culture.

Το Πρόγραµµα υποστηρίζει:

  •  Έργα διασυνοριακής συνεργασίας µεταξύ πολιτιστικών δηµιουργικών οργανώσεων εντός της Ε.Ε και πέραν αυτής.
  •  ∆ίκτυα που βοηθούν τους πολιτιστικούς και δηµιουργικούς τοµείς να ενεργοποιηθούν σε διεθνικό επίπεδο και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
  • Μετάφραση και προώθηση λογοτεχνικών έργων στις αγορές ολόκληρης της ΕΕ.
  • Πλατφόρµες πολιτιστικών φορέων που προωθούν ανερχόµενους καλλιτέχνες και ενθαρρύνουν ένα πραγµατικά (-ο) ευρωπαϊκό προγραµµατισµό πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων.
  • ∆ηµιουργία ικανοτήτων και επαγγελµατική κατάρτιση για επαγγελµατίες του οπτικοακουστικού τοµέα.
  •  Ανάπτυξη έργων µυθοπλασίας, κινουµένων σχεδίων, δηµιουργικών ντοκιµαντέρ και βιντεοπαιχνιδιών για τις ευρωπαϊκές αγορές του κινηµατογράφου, της τηλεόρασης και για άλλες πλατφόρµες.
  •  ∆ιανοµή και πωλήσεις οπτικοακουστικών έργων εντός και εκτός Ευρώπης.  Φεστιβάλ κινηµατογράφου που προωθούν τις ευρωπαϊκές κινηµατογραφικές ταινίες.  Κονδύλια για τη διεθνή συµπαραγωγή κινηµατογραφικών ταινιών.
  • Ανάπτυξη ακροατηρίου για την καλλιέργεια της κινηµατογραφικής παιδείας και για αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ευρωπαϊκές κινηµατογραφικές ταινίες µέσα από ένα ευρύ φάσµα εκδηλώσεων.

Σήµα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς.

  1. Στόχοι της πρόσκλησης

Στο πλαίσιο του τοµέα προώθησης της διακρατικής κυκλοφορίας, µια από τις προτεραιότητες του υποπρογράµµατος MEDIA είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης ακροατηρίου ως µέσου τόνωσης του ενδιαφέροντος και βελτίωσης της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα, ιδίως µέσω ενεργειών προώθησης, εκδηλώσεων, κινηµατογραφικής µόρφωσης και φεστιβάλ. Το υποπρόγραµµα MEDIA παρέχει στήριξη για τα εξής µέτρα:

  • στήριξη πρωτοβουλιών που προβάλλουν και προωθούν πληθώρα ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων·
  • στήριξη δραστηριοτήτων µε σκοπό την αύξηση των γνώσεων και του ενδιαφέροντος του ακροατηρίου σε ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα.
  1. Κριτήρια επιλεξιµότητας

Οι αιτούντες πρέπει να είναι ευρωπαϊκοί φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσεις, µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί, ενώσεις, φιλανθρωπικά ιδρύµατα, ιδρύµατα, δήµοι/δηµοτικά συµβούλια, κ.λπ.), να έχουν την έδρα τους σε µία από τις χώρες που συµµετέχουν στο υποπρόγραµµα MEDIA και να τελούν υπό την κυριότητα, είτε άµεσα είτε µε πλειοψηφική συµµετοχή, πολιτών από αυτές τις χώρες. Οι αιτήσεις από νοµικά πρόσωπα εγκατεστηµένα σε µία από τις ακόλουθες χώρες είναι επιλέξιµες εφόσον ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 του κανονισµού για τη θέσπιση του προγράµµατος «∆ηµιουργική Ευρώπη»:

  • κράτη µέλη της ΕΕ·
  • προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες για τις οποίες υπάρχει προενταξιακή στρατηγική, σύµφωνα µε τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους για τη συµµετοχή των χωρών αυτών στα προγράµµατα της Ένωσης, αρχές και όροι που θεσπίζονται στις αντίστοιχες συµφωνίες-πλαίσια, στις αποφάσεις του Συµβουλίου Σύνδεσης ή σε παρόµοιες συµφωνίες·
  • χώρες της ΕΖΕΣ που είναι µέλη του ΕΟΧ, σύµφωνα µε τις διατάξεις της συµφωνίας ΕΟΧ·
  • την Ελβετική Συνοµοσπονδία, µε βάση διµερή συµφωνία που θα συναφθεί µε τη χώρα αυτή·
  • χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, σύµφωνα µε τις διαδικασίες που καθορίζονται µε τις εν λόγω χώρες βάσει των συµφωνιών-πλαισίων για τη συµµετοχή τους σε προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραµµα είναι ανοικτό σε δράσεις διµερούς ή πολυµερούς συνεργασίας που απευθύνονται ειδικά σε επιλεγµένες χώρες ή περιφέρειες µε βάση συµπληρωµατικές πιστώσεις που θα καταβάλλουν αυτές οι χώρες ή περιφέρειες σύµφωνα µε ειδικό διακανονισµό που θα συµφωνηθεί µε αυτές. Το πρόγραµµα καθιστά εφικτές τη συνεργασία και τη λήψη κοινών ενεργειών µε χώρες που δεν συµµετέχουν στο πρόγραµµα και µε διεθνείς οργανισµούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και τον δηµιουργικό τοµέα, όπως η Unesco, το Συµβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή ο Παγκόσµιος Οργανισµός ∆ιανοητικής Ιδιοκτησίας, βάσει της από κοινού συµβολής τους στην υλοποίηση των στόχων του προγράµµατος.

  1. Κριτήρια αξιολόγησης

Μόνον οι αιτήσεις που υποβάλλονται από επιλέξιµες οντότητες που διοργανώνουν οπτικοακουστικά φεστιβάλ σε χώρες που συµµετέχουν στο υποπρόγραµµα MEDIA θα γίνονται δεκτές. Τουλάχιστον το 70% του επιλέξιµου προγράµµατος που παρουσιάζεται στο κοινό κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ή τουλάχιστον 100 κινηµατογραφικές ταινίες µεγάλου µήκους (ή 400 ταινίες µικρού µήκους – σε περίπτωση φεστιβάλ ταινιών µικρού µήκους) πρέπει να προέρχονται από χώρες που συµµετέχουν στο υποπρόγραµµα MEDIA. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράµµατος «από χώρες που συµµετέχουν στο υποπρόγραµµα MEDIA»:

  •  Το 50% των ταινιών πρέπει να είναι µη εγχώριες.
  • Πρέπει να εκπροσωπούνται τουλάχιστον 15 τέτοιες χώρες.

Οι δραστηριότητες πρέπει να ξεκινήσουν µεταξύ 1/11/2016 και 30/4/2017.

  1. Κριτήρια απονοµής

Οι επιλέξιµες αιτήσεις θα αξιολογηθούν µε βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

Συνάφεια (40 βαθµοί): αλληλεπίδραση µε το ακροατήριο και ειδικότερα µηχανισµοί προβολής, συµπεριλαµβανοµένης της χρήσης των τελευταίων ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων, όπως µέσων κοινωνικής δικτύωσης και δράσεων κινηµατογραφικής µόρφωσης του σχεδίου.

Ποιότητα του περιεχοµένου και των δραστηριοτήτων (20 βαθµοί): Η ευρωπαϊκή διάσταση του προγράµµατος, συµπεριλαµβανοµένης της πολιτιστικής και γεωγραφικής του πολυµορφίας.

∆ιάδοση των αποτελεσµάτων, αντίκτυπος και βιωσιµότητα του σχεδίου (30 βαθµοί): Μέγεθος του ακροατηρίου και αντίκτυπος στην προώθηση και κυκλοφορία ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων (χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και µηχανισµών για τη διευκόλυνση της εµπορικής ή εναλλακτικής διανοµής).

Οργάνωση της οµάδας (10 βαθµοί): Η κατανοµή των ρόλων και των αρµοδιοτήτων της οµάδας σε σχέση µε τους ειδικούς .

  1. Προϋπολογισµός

Ο συνολικός προϋπολογισµός που προορίζεται για τη συγχρηµατοδότηση σχεδίων εκτιµάται σε 3 εκατοµµύρια ευρώ. Η χρηµατοδοτική συνεισφορά της ΕΕ θα λάβει τη µορφή κατ’ αποκοπή ποσού ανάλογα µε τον αριθµό των ευρωπαϊκών ταινιών στο πρόγραµµα, και θα κυµαίνεται από 19.000 έως 75.000 ευρώ.

  1. Υποβολή αίτησης, προθεσµία και πληροφορίες

Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε έντυπη µορφή µέχρι τις 28 Απριλίου 2016. Τα έντυπα των αιτήσεων αλλά και όλο το συνοδευτικό υλικό της παρούσας πρόσκλησης, οι ενδιαφερόµενοι φορείς µπορούν να λάβουν από την εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/festivals-2016_en

Επίσης, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες από το καθ’ ύλην αρµόδιο εθνικό σηµείο επαφής του υπο-προγράµµατος MEDIA:

Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου

Υπόψιν κας Άννας Κασιµάτη

Αρεοπαγίτου 7, 11742 Αθήνα,

Τηλ. 210 32 34 414

Fax 210 32 34444

E-mails: [email protected][email protected]