Υπ. Εργασίας: Περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις το Μάρτιο

Θετικό κατά περίπου 9.000 θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, μέσω της εφαρμογής του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» εφαρμόζεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει σε ζωντανό χρόνο και σε συνεχή βάση, τη ροή απασχόλησης από κάθε περιοχή της Ελλάδας, δηλαδή προσλήψεις και απολύσεις, σε επίπεδο περιφέρειας, κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, μεγέθους επιχείρησης, τύπου σύμβασης, δημογραφικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων κλπ.

Το σύστημα, το οποίο κατέστη υποχρεωτικό, από την 1η Μαρτίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, υποχρεώνει τους εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΙΚΑ, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα αρμοδιότητας Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μαρτίου, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου

Από τις, συνολικά, 8.500 νέες προσλήψεις, οι 3.546 έγιναν στην Περιφέρεια Αττικής, οι 1.678 στην Κρήτη, ενώ υψηλό αριθμό προσλήψεων εμφάνισαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (1.212) και Νοτίου Αιγαίου (1.116).

Ικανοποίηση Βρούτση

Για «ευχάριστο γεγονός» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης σχολιάζοντας την πρώτη θετική απεικόνιση των ροών απασχόλησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η τάση αυτή να συνεχισθεί. Αναφερόμενος στο νέο πληροφοριακό σύστημα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό «εργαλείο», που θα συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια και στον τομέα της χάραξης πολιτικής απασχόλησης».

«Αυτές οι νέες δυνατότητες μας επιτρέπουν να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα της κίνησης και της δυναμικής της αγοράς εργασίας, να βελτιώσουμε την ποιότητα του σχεδιασμού και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας και, κυρίως, να συνδέσουμε τις προτεραιότητες των πολιτικών απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Εξήγγειλε, παράλληλα, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας να δίνει στη δημοσιότητα, σε τακτική βάση, αυτά τα στοιχεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΡΓΑΝΗ, ΒΡΟΥΤΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση