Υπ. Εργασίας: Η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων προκαλεί πανικό στη ΝΔ - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Υπ. Εργασίας: Η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων προκαλεί πανικό στη ΝΔ

“Η επιτάχυνση της απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών και η αντιστροφή της ελλειμματικής λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκαλούν πανικό στη ΝΔ και στον αρμόδιο τομεάρχη της» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «ο κ. Βρούτσης θα όφειλε, αντί να συγκρίνει ανόμοια στοιχεία για τις πληρωμές, υποδεικνύοντας (!) τρόπους ταχύτερης έκδοσης των συντάξεων, να απολογηθεί για τις 381.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και το έλλειμμα των 1,186 δισ. ευρώ που άφησε στην κοινωνική ασφάλιση το 2014, παρά τις αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές συντάξεων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και η αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληρωμές νέων συντάξεων και εφάπαξ δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

– Από την 1/1/2015 έως 31/8/2017, έχουν πληρωθεί 497.073 παροχές με οριστικές αποφάσεις: 307.991 κύριες συντάξεις, 132.032 επικουρικές και 57.050 εφάπαξ.

– Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ συνολικά 183.430 παροχές (88.324 οριστικές κύριες, 38.220 προσωρινές κύριες, 38.086 επικουρικές και 18.800 εφάπαξ), συνολικού ύψους 1,438 δισ. ευρώ.

– Ο ΕΦΚΑ θα έχει φέτος πραγματικό πλεόνασμα, λόγω της αύξησης των εσόδων και της ορθότερης διαχείρισης των αποθεματικών του».

Επίσης, όπως σημειώνει το υπουργείο, «το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 προκύπτει, έχοντας λάβει υπόψη την εκκαθάριση μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων έως τον Ιούνιο του 2018».

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, είχε δηλώσει ότι «οι δεσμεύσεις της υπουργού Εργασίας απέναντι στους συνταξιούχους αποδείχθηκαν, για άλλη μία φορά, ένα μεγάλο ψέμα. Όλες οι συντάξεις βρίσκονται στον αέρα, εξαιτίας της ανικανότητας και της ολιγωρίας της υπουργού Εργασίας και των διορισμένων διοικήσεων των ταμείων. Η κυβέρνηση γκρέμισε την οργανωτική υποδομή που είχε παραλάβει το 2015. Τα στοιχεία του συστήματος ?ΗΛΙΟΣ? είναι αποκαλυπτικά: Μέσα σε 2,5 χρόνια, ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων έχει μειωθεί κατά 51,2%, με αποτέλεσμα περισσότερες από 300.000 συντάξεις και εφάπαξ να είναι σε εκκρεμότητα».

Στη δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα με διάφορα τρικ, όπως με τη δημιουργία ?διπλών βιβλίων?, δήθεν εκκρεμών και αδρανών συντάξεων. Το κόλπο είναι το εξής: Από τις εκκρεμείς συντάξεις αφαιρούνται φάκελοι με την επίκληση ελλιπών στοιχείων ήσσονος σημασίας και- με άνωθεν εντολή-εντάσσονται σε μία νέα αδρανή κατηγορία, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπό έκδοση συντάξεων να εμφανίζεται πλασματικά μικρότερος».

«Με λίγα λόγια», υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης, «η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος, παίζοντας στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων και επιδίδεται σε λαθροχειρίες και μεθοδεύσεις, για να ωραιοποιήσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!