Υπ. Εργασίας: Επιδότηση απασχόλησης αντί για επίδομα ανεργίας - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
6
Φεβρουάριος
Back

Υπ. Εργασίας: Επιδότηση απασχόλησης αντί για επίδομα ανεργίας

Την πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας (360 ευρώ), για χρονικό διάστημα ανάλογο με την επιδότηση και μέχρι 12 μήνες, αναμένεται να προτείνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε εκπροσώπους εργοτικών φορέων.

Η συγκεκριμένη πρόταση σε συνδυασμό με την ανασφάλιστη εργασία, την ενίσχυση της απασχόληση, την εισφοροδιαφυγή και την επιχειρηματικότητα θα βρεθούν σήμερα στην ατζέντα της συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου και της Αναπληρώτριας Υπουργού, Ρ. Αντωνοπούλου, με   τα   Επιμελητήρια   όλης   της   χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την  ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ.

Η πρόταση Κατρούγκαλου για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «εισητήριο» απασχόλησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα μειώσει τη δαπάνη των προσλήψεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν προσληφθεί ένας άνεργος με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα δαπανήσει μόνο 226 ευρώ το μήνα, αφού τα υπόλοιπα 360 θα τα παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Επίσης, θα προταθεί στις επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ, ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό μέχρι και 90% για διάστημα 12 ή 24 μηνών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει και αλλαγές στο πρόστιμο (10.550 ευρώ ανά περίπτωση) της ανασφάλιστης εργασίας. Στις περιπτώσεις που θα εντοπίζεται ανασφάλιστος εργαζόμενος για πρώτη φορά από κάποια επιχείρηση, θα ζητείται να καλυφθεί μέρος του προστίμου (πχ 3.500 ευρώ), ως ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή να δηλωθεί ο εργαζόμενος και να δουλεύει κανονικά για κάποιο χρονικό διάστημα, αν συνεχιστούν οι «παρανομίες» θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές.

Το στίγμα των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας, έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγαλος και αναφερόμενος στην ενίσχυση της απασχόλης και την πάταξη της «μαύρης εργασίας» σημείωσε:

— Η πρόσληψη ανέργων του ΟΑΕΔ στη θέση ανασφάλιστων εργαζομένων.

— Οι τεκμαρτές εισφορές σε όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν δυσανάλογα μικρό αριθμό απασχολούμενων.

— Νέο ποινολόγιο για όσους εργοδότες εντοπίζονται να απασχολούν εργαζόμενους που δεν έχουν δηλώσει.

Στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, στις 1 το μεσημέρι, θα παραστούν και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης,  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!