Υπ.Εργασίας: Ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων για πρόληψη της εποχικής γρίπης (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο για την ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με την πρόληψη της εποχικής γρίπης, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία έτη, η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης και ελέγχου σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ή εργασίες που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, αποσκοπώντας, μέσω συστηματικής παρέμβασης, στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την πρόληψη των κινδύνων και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενημερωτική δράση για την προστασία των εργαζομένων που, λόγω της φύσης της εργασίας τους, ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό της γρίπης. Για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε οδηγίες και κατευθύνσεις που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από τη διαχρονική παρακολούθηση της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα προκύπτει ότι η δραστηριότητά της συνήθως αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται στους επόμενους δύο μήνες, Φεβρουάριο – Μάρτιο, ενώ από την αξιολόγηση της καταγραφής των κρουσμάτων εποχικής γρίπης κατά τη χειμερινή περίοδο 2015/2016 προέκυψε αύξηση τόσο στο συνολικό αριθμό, όσο και στη βαρύτητα – θνητότητά τους.
Για τους παραπάνω λόγους, σε ενημερωτική συνάντηση που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας, επισημάνθηκε ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι διαχρονικά αρκετά χαμηλό σε σχέση με το επιθυμητό επίπεδο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης.
Σε συνέχεια των προεκτεθέντων, καλούνται οι Επιθεωρητές των Περιφερειακών Υπηρεσιών
Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
(Π.Δ.Ε.Α.Υ.Ε. και Τ.Ε.Α.Υ.Ε.), κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων, να ενημερώνουν τους εργοδότες ως προς τις υποχρεώσεις τους για τα σχετικά μέτρα πρόληψης των κινδύνων και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τους εργαζόμενους για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους από την εποχική γρίπη.
Ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται σε χώρους εργασίας όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στον ιό της γρίπης, όπως είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα, στις περιπτώσεις
που διαπιστώνεται ανεπαρκής αερισμός των χώρων εργασίας ή απασχόληση εργαζομένων
που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Επισυνάπτεται το έντυπο με τίτλο «ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ», που συντάχθηκε από τη Δ/νση Προγραμματισμού & Συντονισμού της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σ.ΕΠ.Ε. και παρακαλούμε να αναρτηθεί στις υπηρεσίες και να διατίθεται, κατά τους ελέγχους, σε εργοδότες και εργαζόμενους».
Δείτε την εγκύκλιο με το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!