υπ-εργασίας-27-προγράμματα-για-άνεργου-292805
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 25.11.2011 | 08:50

Υπ. Εργασίας: 27 προγράμματα για άνεργους

«Έως το τέλος του 2011 και το αργότερο έως τις αρχές του 2012 θα προκηρυχτούν 27 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους -περίπου- 1,23 δισ., με 290.000 ωφελούμενους». Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, επισημαίνοντας πως «για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και για όλο το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου έτους θα σχεδιάζονται και νέα προγράμματα».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, είναι η αξιοποίηση πόρων συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ με την υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων που απευθύνονται σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ».

Τα προγράμματα, αποσκοπούν στην επαναφορά ανέργων στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων στην κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων καθώς και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, ενώ τα απαιτούμενα ποσά θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και την κινητοποίηση εθνικών πόρων.

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, στο οποίο θα ενταχθούν 57.000 άνεργοι, με 5μηνη απασχόληση και με καθαρές αποδοχές 625 ευρώ μηνιαίως, όπως ανακοίνωσε, θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, και στη συνεχεία θα επεκταθεί στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Έως τα τέλη του χρόνου, δε, θα έχουν ενταχθεί σε αυτό και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Το ΑΣΕΠ ο… τηρητής της διαφάνειας

Στο σημείο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας και διευκρίνισε πως έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, ενώ συγκροτήθηκε και επιτροπή από συνταξιούχους ανώτατους δικαστικούς με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα αναλάβει την επιλογή και την επίβλεψη των εμπλεκομένων φορέων και την τήρηση των διαδικασιών.

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας.

 

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

ΟΑΕΔ – Στοιχεία Οκτωβρίου 2011:

  • 693.417 εγγεγραμμένοι άνεργοι

  • Μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων σε σχέση με τον Σεπτέμβρη κατά 0,26%

  • Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον Σεπτέμβρη κατά 3,07%

EΛ.ΣΤΑΤ – Στοιχεία Αύγουστος 2011:

  1. Ποσοστό ανεργίας 18,4%

  2. Ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ετών: 43,5%

  3. Ποσοστό ανεργίας στους άνδρες: 15,5%

  4. Ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες: 22,3%

Τι έχει ήδη γίνει σύμφωνα με το υπουργείο

Μέχρι σήμερα, από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ – συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους – και τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» ωφελούνται 820.000 άτομα, ενώ ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Α. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η εφαρμογή των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ έχει συμβάλει:

  • Στη διατήρηση 304.441 θέσεων εργασίας, μέσω σχετικού προγράμματος.

  • Στην ένταξη 75.991 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, μέσω 24 επιμέρους προγραμμάτων.

  • Στη διατήρηση 8.288 θέσεων εργασίας καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 53.979 θέσεις εργασίας, το έτος 2010, μέσω 4 προγραμμάτων.

  • Στη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα περιόδου 2011 με ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 26.172 εργαζόμενοι.

  • Στην επαγγελματική εκπαίδευση 344.733 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων του Λ.Α.Ε.Κ και των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής, μέσω 14 σχετικών προγραμμάτων.

  • Στη φοίτηση – στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων – 14.031 σπουδαστών σε 52 Σχολές Μαθητείας, σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και της Πρότυπης Βιομηχανικής Μονάδας Λακκιάς, μέσω των 3 σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Β. Από τα προγράμματα του ΕΠΑΝΑΔ, που έχουν ολοκληρωθεί προϋπολογισμού 921.990.000 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί 181.864 άτομα. Τα προγράμματα αφορούν τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση, με την επιδότηση ανέργων για την ανάληψη βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, την επιδότηση επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω ενισχυτικών δράσεων κοινωνικής μέριμνας και προστασίας.

Εκτιμάται ότι με τα προγράμματα αυτά έχει επιτευχθεί μια ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας κατά 4% – 5%. Επιπρόσθετα, με το σύνολο των υπό εξέλιξη και σχεδιασμό δράσεων, όχι μόνο θα ενισχυθεί η απασχόληση, αλλά θα επιτευχθεί, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης, ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ θα παρασχεθεί σημαντικό δίκτυ προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Σε επίπεδο απορρόφησης πόρων του ΕΚΤ, σε σύνολο περίπου 2,659 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, έχουν ενταχθεί προγράμματα ύψους 1,661 δισ. ευρώ για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 887 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 549 εκατ. Ειδικά για τον ΟΑΕΔ, σε σύνολο 834 εκατ. ευρώ που έχουν εκχωρηθεί στον Οργανισμό για προγράμματα απασχόλησης ανέργων, έχουν προκηρυχθεί προγράμματα ύψους 724 εκατ. ευρώ για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 521 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 303 εκατ. ευρώ.

Τι αλλάζει σύμφωνα με το Γ. Κουτρουμάνη

Η καθιέρωση του συστήματος «επιταγής κατάρτισης» (voucher) για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική καινοτομία, την οποία εισάγει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πρόκειται για ένα απλοποιημένο και ευέλικτο εργαλείο, το οποίο μπορεί να εφοδιάσει τους καταρτιζόμενους με γνώσεις και δεξιότητες και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση, ή να προωθηθούν στην απασχόληση μετά την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Βασικά πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι:

  1. Η επικέντρωση στον άνεργο/καταρτιζόμενο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και με επίγνωση των εξαιρετικών δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, αποφασίστηκε η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα δύο (2) στα πέντε (5) ευρώ την ώρα.

  2. Η κινητοποίηση του παράγοντα «ζήτηση» για συμμετοχή σε ενέργειες κατάρτισης και η ανάδειξη του στοιχείου της ατομικής επιλογής, τόσο ως προς τον φορέα κατάρτισης, όσο και ως προς τις γνώσεις και δεξιότητες που οι άνεργοι/ωφελούμενοι επιθυμούν να αποκτήσουν, ενώ, επιπρόσθετα, η εν λόγω επιλογή πραγματοποιείται σύμφωνα με τη χρονική τους διαθεσιμότητα

  3. H επιλογή από τους ίδιους τους ωφελούμενους του φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, βάσει των ατομικών τους κριτηρίων, των εξατομικευμένων αναγκών τους και των προσωπικών τους δυνατοτήτων.

  4. Η δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από τους καταρτιζόμενους, κατόπιν εξετάσεων μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των προγραμμάτων

  5. Η απευθείας καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων προς τους καταρτισθέντες, μέσω της πίστωσης των ατομικών τραπεζικών τους λογαριασμών, βάζει τέλος στα φαινόμενα καθυστέρησης των καταβολών , τα οποία παρατηρήθηκαν στο παρελθόν

  6. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων για τα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η χρήση του voucher επιφέρει χαμηλότερο διοικητικό κόστος και ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, εφόσον δεν προϋποθέτει τη διενέργεια χρονοβόρων και κοστοβόρων ανοικτών διεθνών διαγωνισμών.