Η καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στο επίκεντρο της συνάντησης Ζώη- Περιφερειαρχών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, με τους Γενικούς Γραμματείας των Περιφερειών της χώρας με θέμα το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (Κ.Π.Α.).

Η συνάντηση αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο κύκλο προώθησης του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση αφού στη συνέχεια θ΄ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις τόσο με την ΕΝΑΕ όσο και με τις Τοπικές Ενώσεις δήμων και Κοινοτήτων.

Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, είναι ένα εύχρηστο Πανευρωπαϊκά εφαρμοσμένο εργαλείο διοίκησης Ολικής Ποιότητας, που προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων δημόσιας διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται σ΄ ένα μοντέλο αυτό-αξιολόγησης των επιδόσεων μιας δημόσιας Υπηρεσίας. Αξιολογεί συνολικά τον τρόπο λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας καθώς και τα αποτελέσματα που αυτή επιτυγχάνει σε σχέση με τις προσδοκίες και ανάγκες των πολιτών.

Σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι:

– To K.Π.Α. μπορεί να εφαρμοστεί από μια δημόσια υπηρεσία χωρίς πρόσθετη οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.

– Θέτει κοινά κριτήρια και ενιαία μέθοδο αξιολόγησης ώστε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του να είναι συγκρίσιμα, κοινώς αποδεκτά και άμεσα αξιοποίησα από το σύνολο των δημοσίων οργανώσεων των κρατών-μελών.

– Επίσης, με το Κ.Π.Α., οι δημόσιες Υπηρεσίες μπορούν να εντοπίζουν και να διορθώνουν τα λάθη τους, να ανιχνεύουν τις αδυναμίες τους, να ενδυναμώνουν τις δυνατότητες τους, να σχεδιάζουν εφαρμόσιμα μέτρα βελτίωσης, να παρακολουθούν την εφαρμογή των βελτιώσεων σε βάθος χρόνου και να πετυχαίνουν βιώσιμα αποτελέσματα. Και όλα αυτά μέσω της συμμετοχής των υπαλλήλων, οι οποίοι αυτοδεσμεύονται για διαρκή και μεθοδική βελτίωση.

Στην Ελλάδα, έχει σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη δημόσια Πολιτική για την καθιέρωση του Κ.Π.Α. ως εργαλείου διοικητικής βελτίωσης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία δημόσιας διοίκησης & Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχει σχεδιάσει σειρά δράσεων και έχει χρηματοδοτήσει ανάλογες εφαρμογές του Κ.Π.Α. σε πλήθος δημοσίων Υπηρεσιών, όπως π.χ. δήμοι, Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, κ.ά.

Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, εξαιτίας της δυνατότητας που παρέχει για συνολική αξιολόγηση μιας δημόσιας υπηρεσίας, αποτέλεσε το κριτήριο αξιολόγησης των δημοσίων Υπηρεσιών που συμμετείχαν στα «1ο Εθνικό Βραβείο Ποιότητας» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών το 2007.

Τα πρώτα Εθνικά Βραβεία Ποιότητας, απονεμήθηκαν στις εξής δημόσιες Οργανώσεις, 1ο Βραβείο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, 2ο Βραβείο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και το 3ο Βραβείο στην δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Επίκειται η δεύτερη προκήρυξη του Εθνικού Βραβείου Ποιότητας δημοσίων Υπηρεσιών, βάσει του Κ.Π.Α. όπως προβλέπεται σε σχετική Υπουργική απόφαση.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, «σε συνεργασία με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, ενισχύουμε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στο δημόσιο Τομέα. Η μεταρρύθμιση του δημόσιου Τομέα που προωθεί η Κυβέρνηση, βάσει συγκεκριμένων στόχων, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα στη συνολική προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Με ξεκάθαρο στόχο, λοιπόν, την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της απόδοσης του δημόσιου Τομέα, χωρίς κανένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος, αξιοποιούμε το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης ως εργαλείο ειδικά σχεδιασμένο για τη δημόσια διοίκηση που επί δεκαετίες εφαρμόζεται σε ανεπτυγμένα διοικητικά συστήματα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!