η-σημασία-των-μονάδων-εσωτερικού-ελέγ-122218
ΔΗΜΟΣΙΟ | 04.03.2016 | 21:31

Η σημασία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο – Μαρία Παπασπύρου: Οι δημόσιοι υπάλληλοι μη δείχνουν μόνο ενδιαφέρον για τη μισθολογική τους εξέλιξη

Ημερίδα με θέμα «Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου : Παρεμβάσεις και Νέες Προοπτικές», πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με σκοπό να τονιστεί η σημασία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην μάχη για την πάταξη της διαφθοράς.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό οι κκ Χριστόφορος Βερναρδάκης Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, η κα Μαρία Παπασπύρου, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ΓΓ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εκ μέρους και του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης.

Βασικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν οι κ Ιωάννης Φίλος, Αν. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγητής Εσωτερικού Ελέγχου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, Ιωάννης Κάρκαλης Αντεπίτροπος Επικράτειας, Σπύρος Μπόλκας, Δ/ντης της Δ/νσης του Εσωτερικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στο νέο νόμο για τη δημόσια διοίκηση τονίζοντας ότι «η αυτονόητη αρχή που τον διαπνέει είναι ότι ο κόσμος της δημόσιας διοίκησης πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να αναγνωριστεί σαν ανθρώπινη δυναμική, σαν πόρος διοικητικός, διανοητικός».

Ο κ. Βερναρδάκης επεσήμανε ότι «για να φτιάξεις κάτι καλύτερο στο δημόσιο τομέα και στη δημόσια διοίκηση, ξεκινάς από τις διαθέσιμες δυνάμεις σου αναγνωρίζοντας το προσωπικό που υπάρχει και τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται για να μπορέσεις να φτιάξεις ένα δημόσιο τομέα πιο αποτελεσματικό, με μεγαλύτερη αξιοκρατία και με μεγαλύτερη διαφάνεια, όσο γίνεται με μεγαλύτερη διαφάνεια» και πρόσθεσε ότι «πριν μιλήσουμε για τα θέματα της διαφθοράς, πρέπει προφανώς να εξασφαλίσουμε ότι το Δημόσιο, ο δημόσιος τομέας λειτουργεί σε ένα καθεστώς αξιοκρατίας, σε ένα καθεστώς αναγνώρισης και όχι αχρηστίας, σε ένα καθεστώς διαφάνειας και σε ένα καθεστώς που σέβεται και υπερασπίζεται τι; Το δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ανέφερε από την πλευρά του ότι «το κακό είναι ότι ένας ολόκληρος Δημόσιος τομέας μπαίνει στο στόχαστρο από εκείνους τους επίορκους που είναι μία ισχνή μειοψηφία. Είναι εκείνοι που είτε έχουν την απόλυτη ελαστική συνείδηση για ίδιον όφελος, είτε υπηρετούν με απόλυτη προσήλωση τα κομματικά, πολιτικά αφεντικά τους».

Ο κ. Κουίκ συνέχισε λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αποσυνδέσει τη διαφθορά από την πολιτική. Πελατειακές σχέσεις, οι οποίες όμως βάλλουν ευθέως κατά της λειτουργίας του ελληνικού κράτους και κατά της ίδιας της Δημοκρατίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «Εσωτερικών Υποθέσεων πρέπει να έχει το ΚΑΘΕ Υπουργείο, αλλά και ο ΚΑΘΕ Οργανισμός του Δημοσίου, Φορέας του Δημοσίου που μπορεί να είναι επιρρεπής σε θέματα διαφθοράς».

Η κα Μαρία Παπασπύρου, Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφερόμενη στους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι «πολλές φορές υποτιμούν τη δουλειά τους και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη και στο κράτος.Ενδιαφέρον δείχνουν κυρίως σε ό,τι αφορά τη μισθολογική εξέλιξη-δεν είναι απαραίτητα αρνητικό αυτό-όμως στα όποια σεμινάρια εκπαίδευσης θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σημαντικότητά τους και στον πολιτισμό που εκπέμπουν με ό,τι σημαίνει αυτό! Είναι στοίχημα το όλο εγχείρημα του Εσωτερικού Ελέγχου και θα πρέπει να τρέξει με ταχείς ρυθμούς!».

Καταλήγοντας η κα Παπασπύρου υπογράμμισε ότι «ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οπότε η συνετή δημοσιονομική διαχείριση αποτελεί μονόδρομο. Ο εσωτερικός έλεγχος αυξάνει την προστιθέμενη αξία στη Δημόσια Υπηρεσία σε προτάσεις για κατάλληλο ανασχεδιασμό διαδικασιών, ώστε να απαιτούνται λιγότεροι πόροι – ανθρώπινοι και υλικοί- για την υλοποίηση των στόχων του δημοσίου, προσθέτοντας παράλληλα αξία στην όλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση της κρατικής μηχανής».

Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι το έργο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγγελόπουλου καθώς και της Γενικής Γραμματείας έχουν δύο τομείς: ο πρώτος ελκύει όπως είπε τα φώτα της δημοσιότητας «έχει κάμερες, έχει φώτα, έχει λίστες και ληστές και παίρνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αφορά την προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη για πράγματα που γίνανε μέχρι σήμερα. Είναι μία μάχη θα δούμε αν θα την κερδίσουμε, θα τη δώσουμε, τη δίνουμε, φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε καλά».

Ωστόσο το δεύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι, όπως τόνισε ο κ. Βασιλειάδης είναι «αυτό που θα πρέπει να δούμε σε σχέση με το κράτος και αυτό δεν θα έχει φώτα δημοσιότητας πάνω, είναι το πώς θα κάνουμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές, ούτως ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν αυτά τα φαινόμενα. Να κλείσουν τα παραθυράκια εκείνα, που θα αποτρέψουν στην επόμενη λίστα Μπόργιανς να είμαι εγώ. Στους επόμενους κατηγορούμενους για τη δυσλειτουργία στο δημόσιο τομέα να είστε εσείς. Αυτή λοιπόν είναι μια δουλειά κεντρική που δεν θα πάρει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, δεν θα απασχολήσει πολύ τα media, αλλά είναι η ουσία για την επόμενη καλύτερη μέρα για μας, για τους πολίτες της χώρας. Η μεγάλη συνοχή και το ενδιαφέρον λοιπόν καταδεικνύει τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση, αλλά και την απαίτηση του ίδιου του σώματος Δημόσιας Διοίκησης και των πολιτικών για μια νέα αντίληψη στα δημόσια πράγματα της χώρας».

Όπως υπογράμμισε τέλος ο κ. Βασιλειάδης στόχος της ημερίδας ήταν «να αποτελέσει μία βάση διαλόγου για τον εσωτερικό έλεγχο μέσα από την ανάπτυξη σχεδιασμού, ενός νέου πλαισίου αναφοράς, που θα εστιάζει, θα κατευθύνει, θα υποκινεί, θα προκαλεί για την καλύτερη απόδοση».