Η πρόταση Τσίπρα για το Ασφαλιστικό: Όχι περικοπές σε κύριες συντάξεις – Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης – «Ειδική μέριμνα» για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες – «Προσωπική διαφορά»

Για ακόμη μία φορά ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του ασφαλιστικού και να μην κρύβεται πίσω από τη συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας έκανε μία αναδρομή στην πορεία του ασφαλιστικού λέγοντας ότι «από τη δεκαετία του ’70 ακόμη όταν οι κυβερνώντες αφήναν των κουμπαρά των ασφαλισμένων να ροκανίζεται. Τα ίδια έγιναν και τη δεκαετία του ‘90 και την πρώτη δεκαετία του 2000 με την αλόγιστη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο όταν τζογάραν τα αποθεματικά των ταμείων και όταν η φούσκα έσκασε. Θύματα ήταν και τα ίδια τα ταμεία και μετά ήρθαν τα δομημένα ομόλογα με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI όταν τα ταμεία έχασαν περιουσία 12 δις».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιπολίτευση αρνήθηκε το διάλογο και κάλεσε τα κόμματα «να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε σήμερα να πάρετε θέση στο πρόβλημα. Και μην κρύβετε πίσω από τη συμφωνία. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, μήπως έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση εκτός από το να δημαγωγείτε;»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η πλήρης μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς να υπάρξουν περικοπές των κύριων συντάξεων. «Για εμάς κεντρικό πολιτικό στοιχείο είναι η αναδιανομή του πλούτου».

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

«Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης»

«Σας καταθέτουμε μία εντελώς διαφορετική πρόταση και ζητούμε να τοποθετηθείτε. Μας λέτε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο αλλά έγινε μη βιώσιμο από πέρυσι τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο» σχολίασε εν συνεχεία ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης: «Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια», σημείωσε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για εξασφάλιση του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος.

Όπως διευκρίνισε, το προτεινόμενο σύστημα είναι απλό και μειώνει τα διοικητικά κόστη. Εξήγησε δε ότι η ενοποίηση των Ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα πόρων και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για υπολογισμό εξ’ αρχής όλων των παρεχόμενων συντάξεων χωρίς όμως να γίνουν μειώσεις. Έδωσε μάλιστα το εξής παράδειγμα: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.400 ευρώ και με τον νέο υπολογισμό θα λάβει 1.360, θα έχει «προσωπική διαφορά» 40 ευρώ και θα συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο ποσό σύνταξης. Για όσους με τη νέα ρύθμιση δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, αυτές τις αυξήσεις θα τις πάρουν στο χέρι και δεν θα κρατηθούν.

Για τους αγρότες

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μερίδα αγροτών που αρνούνται τον διάλογο. Αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις για τους αγρότες και τόνισε ότι «οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Έχουν να φοβηθούν οι μεσάζοντες».

Μητσοτάκης: «Πείτε την αλήθεια. Τι θα συμβεί στις κύριες συντάξεις το 2019;»

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν την ξέρατε τη “μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»; Η ενοποίηση των Ταμείων ήταν νομοσχέδιο με δική μας σφραγίδα. Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Δεν υπήρχε θέμα μείωσης κύριων συντάξεων. Αυτή είναι η αλήθεια, μετά ήρθατε εσείς. Το 2016 πληρώνουν οι πολίτες τον λογαριασμό σας!»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΒΟΥΛΗ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΠΡΟΤΑΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!