Categories: Υπουργεία

Η νέα ομάδα ΔΕΛΤΑ «πιάνει δουλειά» στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πιάσει δουλειά η νέα «ομάδα ΔΕΛΤΑ» ή δίκυκλη ΟΠΚΕ όπως θα είναι η ονομασία της, που επανασυστάθηκε κατόπιν κυβερνητικής απόφασης. Οι αρχικά 50 αστυνομικοί, που θα συγκροτήσουν την ομάδα, παρακολούθησαν δεκαπενθήμερο πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ και, πλέον, στόχος της διοίκησης είναι οι πέντε δεκαμελείς ομάδες να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Η επανασύσταση της ομάδας, που καταργήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε βασική προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διαταγή για την επανασυγκρότηση της ομάδας εκδόθηκε την 25η Σεπτεμβρίου και ζητούσε από τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου αίτηση να συμμετάσχουν στη συγκρότηση «ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης».

Ανταποκρίθηκαν 120 αστυνομικοί, εκ των οποίων 50 αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση ανασύστασης της ομάδας. Πρόκειται για αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στην Ασφάλεια και στην ΟΠΚΕ. Η νέα «ΔΕΛΤΑ» εξάλλου, αντίθετα με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, δεν θα υπάγεται στην Αμεση Δράση αλλά στην Ασφάλεια Αττικής και συγκεκριμένα στις Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διήρκεσε δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί παρακολούθησαν μαθήματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, ενώ πραγματοποίησαν εξάσκηση στις βολές και στον χειρισμό των χαμηλού κυβισμού μοτοσικλετών τους («παπάκια»). Ταυτόχρονα, συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τους αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) μαζί με τους οποίους θα μετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις, όπως π.χ. για την εκκένωση καταλήψεων και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε «δύσκολες» συνοικίες της Δυτικής Αττικής. Ρόλο δασκάλων είχαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που και στο παρελθόν είχαν αναλάβει να εκπαιδεύσουν τους αστυνομικούς της «παλιάς» ΔΕΛΤΑ.

Πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένει η προμήθεια καινούργιου εξοπλισμού για τους 50 αστυνομικούς της ομάδας.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενέκρινε δαπάνη 50.000 ευρώ για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων, επικαλαμίδων, επιαγκωνίδων, προστατευτικών θωράκων κ.ά. Γίνεται προσπάθεια η αγορά του εξοπλισμού να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου η νέα «ΔΕΛΤΑ» να είναι επιχειρησιακά έτοιμη και διαθέσιμη το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.

Ενα από τα προβλήματα εξάλλου που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι καταδρομικές επιθέσεις κατά αστυνομικών των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης στα Εξάρχεια και γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί πάνω από τέσσερις τέτοιες επιθέσεις και υπάρχει η εκτίμηση για περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης αναρχικών, όσο θα συνεχίζονται οι εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων καθώς και ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πηγή: Καθημερινή

Comments are closed.


Recent Posts

Δήμου Διονύσου: O Φασισμός, η Μισαλλοδοξία και ο Ρατσισμός δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία μας

Κοινή ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν τον ρατσισμό και τον φασισμό στα σχολεία της πόλης, εξέδωσαν οι Δημοτικές Παρατάξεις, αλλά και…

7 δευτερόλεπτα ago

Ρώσοι χάκερ στοχοποίησαν πυρηνικά εργαστήρια των ΗΠΑ!

Βουλευτές στις ΗΠΑ ζητούν από το υπουργείο Ενέργειας έγγραφα σχετικά με τη στοχοποίηση αμερικανικών εργαστηρίων πυρηνικής έρευνας από διαβόητη ομάδα…

26 λεπτά ago

Απίστευτο: Συσκευή εντοπίζει πρωτεΐνη στα ούρα και καρκίνο στον εγκέφαλο!

Μια νέα συσκευή που εντοπίζει μια σημαντική πρωτεΐνη στα ούρα που υποδεικνύει εάν ο ασθενής έχει όγκο στον εγκέφαλο, χρησιμοποίησαν Ερευνητές στο…

29 λεπτά ago

Τα 5 σημάδια που «μαρτυρούν» ότι κλέφτες παρακολουθούν το σπίτι σου

Σίγουρα θα έχει υπάρξει φορά που θα έχεις ξεκινήσει για κάποιο ταξίδι και θα έχεις ανησυχήσει για το αν το…

34 λεπτά ago

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Σε πλήρη ετοιμότητα εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας

Ο δημοτικός μηχανισμός του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες…

36 λεπτά ago

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne

Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας και αρωματοποιός Paco Rabanne, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.  Σύμφωνα με τη LeMonde,…

44 λεπτά ago