η-καυτή-ατζέντα-σκουρλέτη-με-τους-δα-120898
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 15.03.2016 | 11:37

Η «καυτή ατζέντα» Σκουρλέτη με τους δανειστές: ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ επί τάπητος στην πρώτη συνάντηση

Οι ανοιχτές εκκρεμότητες στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και των δανειστών, με την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται ακόμα πρώτο στη λίστα, ενώ η μη πρόοδος στην προώθηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ επαναφέρει τα σενάρια για την εφαρμογή του σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ.

Στη συνάντηση θα κριθεί το ισοδύναμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση έναντι της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όσο και το ισοδύναμο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έναντι του αρχικού σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του protothema.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το βασικότερο “αγκάθι” είναι οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας και πώς η ΔΕΗ θα πάψει να κατέχει δεσπόζουσα θέση έως το 2020, επισημαίνοντας ότι με τους θεσμούς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και κάποιες συμπτώσεις. Παρά ταύτα, ξεκαθαρίζουν ότι έχει “κλείσει” το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διατηρείται στο δημόσιο, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξοι για την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης.

Η σημερινή συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την κατ’ αρχήν συμφωνία του Δεκεμβρίου, αλλά και στη μελέτη που πραγματοποιεί η Lazard σχετικά με την εφαρμοστικότητα του σχεδίου (μεταβίβαση του διαχειριστή στο δημόσιο και πώληση του 49% σε δύο φάσεις, σε στρατηγικό επενδυτή 20% και στο χρηματιστήριο 29%). Αν τελικά κριθεί από τους θεσμούς ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, προβλέπεται πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη επενδυτή. Μεγάλο ερώτημα που ανέλαβε να απαντήσει ο σύμβουλος είναι το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ, όπως και η αποπληρωμή δανείων, κ.λπ.

Στη σημερινή ατζέντα περιλαμβάνεται η προώθηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, όπου ακόμη δεν υπάρχει πρόοδος, καθώς δεν έχει βρεθεί ο υπολογισμός της τιμής εκκίνησης. Ως εκ τούτου, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ στην περίπτωση που δεν κριθεί αποτελεσματικό για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης το σχέδιο των ΝΟΜΕ.