η-υγεία-είναι-επένδυση-και-όχι-δαπάνη-162744
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 11.06.2015 | 17:19

«Η Υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη»

Ο διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Άγις Τσουρός ανέφερε πως: «Η Υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη», και αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 41ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), ο κ. Τσουρός σημείωσε ότι «η Υγεία, είναι πολιτική επιλογή και είναι υπόθεση όλων», προσθέτοντας ότι πρέπει «να γίνει δείκτης της επίδοσης του έργου μιας ολόκληρης κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργείου Υγείας». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην πρόληψη των προώρων θανάτων, μόνο το 20% αντιστοιχεί στο υπουργείο Υγείας, το υπόλοιπο αφορά σε συλλογικές παρεμβάσεις και άλλων φορέων, που σχετίζονται με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής.

Ο κ. Τσουρός αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημόσια Υγεία, λέγοντας ότι η επιδημία των μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, έχει «επιβάλλει τίμημα βαρύ σε ανθρώπινες ζωές και στις οικονομίες όλων των χωρών».

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ενημερωτικές καμπάνιες, είπε ο κ. Τσουρός, χρειάζονται τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας και πολιτική δέσμευση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντιμικροβιακή αντίσταση, η εμπειρία με τον Έμπολα, οι κλιματικές αλλαγές, η γήρανση του πληθυσμού και η μεγάλη μετανάστευση αποτελούν ζητήματα που πολλές κοινωνίες, πολλά συστήματα είναι απροετοίμαστα να ανταποκριθούν και να δημιουργήσουν συνθήκες υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης. «Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για κάθε πολιτισμένη κοινωνία», κατέληξε ο κ. Τσουρός.

«Δεν μπορείς να χαράξεις πολιτικές υγείας αν δεν έχεις πρόσβαση στα δεδομένα», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΙΕΑ, Ελευθέριος Θηραιός, επισημαίνοντας την ανάγκη επέκτασης της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας.

Στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός Εθνικού Κέντρου Κλινικών Μελετών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΙΕΑ, Γρηγόριος Κουράκλης, με σκοπό, όπως είπε, την υιοθέτηση ενός σύγχρονου, σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου διεξαγωγής κλινικών μελετών, μέσω κατάρτισης εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής, ώστε να προσελκύονται και να διατηρούνται οι κλινικές μελέτες στη χώρα.