Θα καλύψει τα… κενά του Δημοσίου η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα σημαίνει ότι θα μπορούν να καλυφθούν οι πολλές ελλείψεις και τα κενά που παρουσιάζονται ήδη σε πολλές υπηρεσίες και όχι ότι θα γίνουν απολύσεις, δήλωσε από τη Γερμανία ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ερωτώμενος σχετικά με την προοπτική και με την πρόοδο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τον κίνδυνο να βρεθούν χιλιάδες υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Ο υφυπουργός συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2013 (International Regulatory Conference 2013), που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από τον ΟΟΣΑ και υπό την αιγίδα της γερμανικής κυβέρνησης. Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Βολουδάκης συναντήθηκε με τη γερμανίδα υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κορνέλια Ρογκάλ- Γκρότε, με τον υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Πέτερ Χίντζε και με τον υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς- Γιόαχιμ Φούχτελ.

Στο επίκεντρο των επαφών του υφυπουργού ήταν η αναζήτηση πρακτικών και τεχνογνωσίας στην κατεύθυνση της βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη, ζητούμενο το οποίο, όπως επισήμανε ο κ. Βολουδάκης, αφορά σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα γραφειοκρατίας και περίπλοκων δομών. Τελικός στόχος είναι, είπε, όλες σχεδόν υπηρεσίες του κράτους να είναι διαθέσιμες στον πολίτη και ψηφιακά, μέσα από το διαδίκτυο, ενώ παράλληλο στόχο αποτελεί η απόλυτα ψηφιακή συνεργασία στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ των στελεχών της.

Τους τελευταίους μήνες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, στο εσωτερικό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εφαρμόζεται αποκλειστικά η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, με την αξιοποίηση ήδη υπάρχουσας υποδομής από την Εθνική Διαδικτυακή Πύλη «Ερμής» μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση των ψηφιακών υπογραφών. «Φιλόδοξος στόχος» παραμένει η επέκταση της πρακτικής σε όλα τα υπουργεία ως το τέλος του Ιουνίου, εξήγησε, ενώ τόνισε ότι, σε ό,τι αφορά τις τυπικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες με την τρόικα, το υπουργείο έχει υπερκαλύψει τις απαιτήσεις, αλλά θέτει ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του κ. Βολουδάκη με τη γερμανική κυβέρνηση, διαπιστώθηκαν σημεία που θα μπορούσαν να αποτελούν πεδίο αμοιβαίου οφέλους, καθώς η Γερμανία, λόγω του ομοσπονδιακού συστήματός της, διαθέτει πολύπλοκες δομές, των οποίων επιδιώκει την απλούστευση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιγράψει κάποια άλλη» καθώς τα προβλήματα είναι σύνθετα και δεν υπάρχει μοντέλο το οποίο προσφέρει έτοιμη λύση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ζήτημα το οποίο απασχόλησε και το Συνέδριο, ο κ. Βολουδάκης χαρακτήρισε τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, «καλό ξεκίνημα». Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη να εξελιχθεί και να αναδιοργανωθεί, ώστε να καταστεί περισσότερο φιλική προς τον χρήστη και, κατ΄επέκταση, αποτελεσματικότερη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΕΝΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!