Η Δημόσια Διοίκηση «αγκάθι» του ανασχηματισμού

Ο αιφνιδιασμός που υπέστησαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από το ΦΕΚ του… ανασχηματισμού και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν οδήγησαν σε αναδίπλωση του πρωθυπουργικού επιτελείου και διαρροές που απέκλειαν άμεσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η πόρτα του ανασχηματισμού άνοιξε το πρωί και έκλεισε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, διαπραγματεύονται τους όρους και τις προϋποθέσεις του ανασχηματισμού που τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά το Πάσχα, αν και δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για λήψη των αποφάσεων στο τέλος του καλοκαιριού.

Στο επίκεντρο του ανασχηματισμού βρίσκεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  Η απόδοση του και ειδικά στο θέμα της απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Σαμαρά. Το Μ. Μαξίμου θέλει την εποπτεία του και ήδη ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης έχει αναλάβει δράση. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει η σκέψη τοποθέτησης στη θέση του αναπληρωτή υπουργού  στελέχους που θα αναλάβει να τρέξει τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το οποίο θα είναι συντονισμένο με το Μαξίμου. Το όνομα του σημερινού υφυπουργού Μ. Βολουδάκη ακούγεται έντονα.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.  Η απαίτηση της, να παραμείνει στη θέση του ο κ. Μανιτάκης έχει διατυπωθεί με ξεκάθαρο και αμετακίνητο τρόπο. « Ο κ. Μανιτάκης δεν φεύγει από το υπουργείο», τονίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ που επισημαίνουν ότι το ίδιο ισχύει και για τον κ. Ρουπακιώτη.

Αγκάθι αποτελεί επίσης το ότι και ο η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Μανιτάκης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να έχουν διακοσμητικούς ρόλους στην κυβέρνηση.  Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει η απαίτηση να ξεκαθαριστούν τα όρια των αρμοδιοτήτων του υπουργού και της ομάδας που θα εποπτεύει για λογαριασμό του Μ. Μαξίμου το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Προβληματισμός υπάρχει και για τις αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών. Το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του με  πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση διεκδικεί το υπουργείο, με υποψήφιο τον Π. Κουκουλόπουλο αν και ο ίδιος θα προτιμούσε αναπτυξιακό υπουργείο

 

Διαβάστε επίσης:

Ανασχηματισμός με νέο «καπέλο» Σαμαρά σε Μανιτάκη

Κυβέρνηση: Γκάζι και προβληματισμοί για τις απολύσεις

«Λίστα Σταμάτη»

Ένας «επιτηρητής» (του Αντώνη) για τον Αντώνη…

Μανιτάκης-Βολουδάκης: Οι απολύσεις έφεραν ρήξη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση