η-απάντηση-της-δόμνας-μιχαηλίδου-για-τ-1085383
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 17.11.2022 | 21:59

Η απάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου για τα παιδιά που είναι «παρκαρισμένα» στα νοσοκομεία Παίδων

«Είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ, τα παιδιά σε νοσοκομεία. Σήμερα υπάρχουν 74 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, με εισαγγελικές παραγγελίες, σε νοσοκομεία», είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στο LiveNews, μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον 14χρονο που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε ένα 7χρονο αγόρι και ένα 13χρονο κορίτσι.

Όπως εξήγησε, «ο εισαγγελέας, όταν υπάρχει καταγγελία για βία σε μια οικογένεια, στέλνει τα παιδιά στα νοσοκομεία για να διαπιστωθεί, με εξετάσεις πρωτοκόλλου, αν έχουν υποστεί κακοποίηση. Οι εξετάσεις αυτές δεν κρατούν πάνω από μία εβδομάδα με δέκα ημέρες συνήθως. Όταν ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση βρήκαμε 340 παιδιά, στα νοσοκομεία. Με πολύ καλή συνεργασία των νοσοκομείων, της Πρόνοιας και της εισαγγελίας, τα 340 παιδιά σε δύο χρόνια γίνανε 42 και επειδή έχουμε τρομερή έξαρση που είναι και καλό και κακό (γιατί από τη μια υπάρχουν πολλά περιστατικά που είναι κακό, αλλά πλέον μιλάει ο κόσμος κι έρχονται στην επιφάνεια τα περιστατικά και αυτό είναι καλό) ο αριθμός έχει αυξηθεί.»

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμα ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το 60-65% των παιδιών που στέλνονται στα νοσοκομεία ξαναγυρνάνε στην βιολογική της οικογένεια. Η τελευταία περίπτωση δεν είναι ο κανόνας ότι τα παιδιά γυρνάνε στο περιβάλλον τους χειρότερα. Πρέπει να δούμε τι έγινε σε αυτή την περίπτωση. Δεν θέλουμε να γκέτο ποιήσουμε παιδιά που είναι κακοποιημένα γι’ αυτό είναι όλα μαζί στα νοσοκομεία. Η προστασία ποια είναι; Η προστασία είναι ότι βρήκαμε 340 παιδιά, μετά γίνανε 42 και μετά είχαμε πολλαπλασιασμό των εισαγγελικών παραγγελιών και πλέον έγιναν 70. Αλλά και πάλι είμαστε στα 70 από τα 340 και γι’ αυτά κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γυρίσουν πιο γρήγορα στις οικογένειές τους και αν όχι να πάνε σε κάποια δομή. Μπορούμε και χρειάζεται να κάνουμε παραπάνω. Είμαστε όλοι μαζί εδώ, οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, η εισαγγελία και εμείς, για να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη ή έστω λιγότερο δύσκολη της ζωή των ανθρώπων.