Η αλήθεια για τις απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΠΥ

Απολύσεις δεν προβλέπονται, διαθεσιμότητες όμως δρομολογούνται. Η σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις πληροφορίες ότι πρόκειται να απομακρυνθούν 1.200 γιατροί από μονάδες του ΕΟΠΠΥ κρύβει σχεδιασμό να υπαχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας το 2014. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αξιολόγηση στις δομές του ΕΟΠΠΥ δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, επομένως οι εργαζόμενοι στον οργανισμό αποκλείεται να αποτελέσουν δεξαμενή διαθεσιμότητας για το δεύτερο κύμα στην εφαρμογή του μέτρου που αφορά 12.500 υπαλλήλους για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, για την επόμενη χρονιά το «πλεονάζον προσωπικό» του ΕΟΠΠΥ θα οδηγηθεί στη διαθεσιμότητα και αυτό αφορά περισσότερους από 1.200 γιατρούς.

Αναφορικά με το ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσουν «δεξαμενή» για τις 4.000 απολύσεις του 2013, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθύμιζαν με νόημα ότι «το θέμα αυτό έχει κλείσει στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να προχωρήσουν άμεσα σε αξιολόγηση των δομών των ΝΠΙΔ, απ’ όπου και θα προέλθουν οι 1.270 που απομένουν». Αναφορικά με τις απολύσεις του 2014 από τη Βασιλίσσης Σοφίας πέταγαν το μπαλάκι στο υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι «θα προκύψει από την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ».

Γεωργιάδης: Δεν απέκλεισε απολύσεις γιατρών το 2014

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας μιλώντας χθες το βράδυ στο mega δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων για το 2014 δεσμευόμενος μόνο ότι «δεν θα μεταβληθεί ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ». Που μεθερμηνευόμενο θα πει ότι μπορεί να απομακρυνθούν γιατροί από συγκεκριμένες ειδικότητες που θεωρούνται πλεονάζουσες και να προσληφθούν άλλοι ειδικοτήτων στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση γιατρού του ΕΟΠΠΥ. Αλλά σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πληρώνουμε αυτούς που δεν χρειαζόμαστε» και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλλοτρόπως. Αλλωστε, το επόμενο στάδιο της διαθεσιμότητας είναι άδηλο και δεν έχει γίνει σαφές αν μετά το οκτάμηνο ο εργαζόμενος επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς ή βγαίνει στην ανεργία.

«Γενικά για το τι θα γίνει στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουμε την πλήρη εικόνα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του και θα μπορούμε, μετά από μακρό διάλογο με όλους τους γιατρούς και τις ενώσεις τους, να παρουσιάσουμε και να συμφωνήσουμε για το πλήρες σχέδιο», είπε ο υπουργός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΠΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!