«Γραμμή» Ρεν για 70.000 απολύσεις στο Δημόσιο

Για απολύσεις 70.000  δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2015 κάνει λόγο ο ευρωπαίος Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκου Χουντή. Όπως λέει χαρακτηριστικά, και παρά τα περί αντιθέτου από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, με την αναλογία 1 – 5 η κυβέρνηση θα μειώσει το Δημόσιο κατά 80.000 άτομα, αλλά σύμφωνα με τα μνημόνια έχει η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πει το ναι για «συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015 (σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2010)».

«Ο προσδιορισμός της διαδικασίας για τη μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μείωση προσωπικού πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια. Η μείωση αυτή θα βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις» (σ.σ: μονοθεσία – μνημόνιο 3 που επέβαλε στη χώρα η τρόικα), συμπληρώνει.

Σε ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής αφού τόνιζε ότι, οι «εκβιαστικές αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις αλλά και οι απολύσεις στο ελληνικό Δημόσιο, πέρα από τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, εντείνουν και τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης των υπαρχουσών δομών του δημοσίου», ζητούσε από την Κομισιόν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα «αποχωρήσεων» από το Δημόσιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ρεν διαψεύδει την κυβέρνηση για τις απολύσεις

Όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέχρι χθες η κυβέρνηση, διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, επαναλάμβανε ότι «δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μετατάξεις», ότι «η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις προσωπικού», ότι «δεν υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 15.000 “πλεονάζοντες” εργαζόμενοι μέσα στο 2012», και ότι «η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων δεν συνδέεται με απολύσεις», ο επίτροπος Όλι Ρεν σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, διαψεύδει τον υπουργό .

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν, δηλώνει ότι:

«Πρώτο, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Μάρτιο του 2012 που “προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν|”.

»Δεύτερο, κατά την άποψη της Τρόικα, πρέπει να υπάρξει μέχρι το 2015 νέα μείωση προσωπικού κατά 70.000 άτομα, και ότι “αυτή η μείωση προσωπικού θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια» (σ.σ.: “καρφώνει” την κυβέρνηση, αφού τα μέχρι σήμερα μέτρα, εφεδρεία και διαθεσιμότητα, ήταν μέτρα οριζόντια που προέβλεπαν, για την μεν εφεδρεία, 33 χρόνια υπηρεσία και ηλικία 53 ετών και άνω, και για τη διαθεσιμότητα καθεστώς ΔΕ αορίστου χρόνου).

»Τρίτο, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα «βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις», και

Τέταρτο, ότι “οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με την Τρόικα ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα”».

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ
Στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας τον Μάρτιο 2012(1), προβλέπεται συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015 (σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2010). Επιπλέον, προέβλεπε ότι 15 000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν τότε γνωστή), ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν.

Ο προσδιορισμός της διαδικασίας για τη μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μείωση προσωπικού πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια. Η μείωση αυτή θα βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις. Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στο Δημόσιο, σύμφωνα με την αναλογία 1 διορισμού ανά 5 αποχωρήσεις, βάσει της οποίας έχει ήδη επιτευχθεί συρρίκνωση της γενικής κυβέρνησης περίπου κατά 80 000 άτομα.

Εξ όσων γνωρίζουμε, πολύ λίγοι εργαζόμενοι (λιγότεροι από εκατό) έχουν τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν γνωστή) και μικρός αριθμός προσωπικού από καταργηθέντες/συγχωνευμένους δημόσιους φορείς έχει μεταφερθεί σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων, βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πτυχές που αφορούν την κινητικότητα και την αξιοποίηση δεξιοτήτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΧΟΥΝΤΗΣ, ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ, ΡΕΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!