ΓΛΚ: Κατάρρευση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία

Για άλλο έναν μήνα φαίνεται να καταρρέουν τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών από ασφαλιστικές εισφορές ενώ αυξάνονται παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο γενικής κυβέρνησης που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014:

– Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 5,4% (-670 εκατ. ευρώ)
– Τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκαν κατά 13,3% (1,384 δισ. ευρώ)
– Οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 12,9% (-240 εκατ. ευρώ)
– Οι δαπάνες για συντάξεις μειώθηκαν κατά 0,4% (-65 εκατ. ευρώ)
– Οι δαπάνες για παροχές ασθενείας μειώθηκαν κατά 17,4% (-474 εκατ. ευρώ)

Λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κυρίως, διαμορφώνεται ένα έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών οργανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκαν στα 2,571 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, έναντι 2,457 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Εξ αυτών, τα 475 εκατ. ευρώ αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και τα 1,801 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!