Γιατί έτρεξαν πολλοί να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ

Αν και έχουν περάσει εννέα ημέρες από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, στο υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο ποσό τελικά μπήκε στο δημόσιο ταμείο. Ο λόγος; Ο όγκος των πληρωμών ήταν τόσο μεγάλος (θυμηθείτε τις ουρές των τελευταίων δυο ημερών του Σεπτεμβρίου στις τράπεζες) που ακόμη δεν έχουν καταχωρηθεί πλήρως στο taxisnet. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται ικανοποιημένοι για την εισπραξιμότητα που παρουσίασε ο ΕΝΦΙΑ κατά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης  του φόρου.

Η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ ανήλθε μετά και τη διορθωτική εκκαθάριση για τα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος περίπου στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι ο φόρος εξοφλείται σε έξι δόσεις το ποσό που θα έπρεπε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι ο βαθμός εισπραξιμότητας στην πρώτη φάση θα ανέλθει στο 80% το ποσό που ανέμενε να εισπραχθεί ήταν τουλάχιστον 440 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι  ότι ο στόχος αυτός υπερκαλύφθηκε. Ωστόσο, η αισιοδοξία για την συνολική εισπραξιμότητα του φόρου έως και το τέλος Φεβρουαρίου που θα λήξει και η τελευταία δόση είναι συγκρατημένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους που είχαν να πληρώσουν μικροποσά, δηλαδή έως και 100 ευρώ επέλεξαν να εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ προκειμένου να μην μπαίνουν κάθε μήνα στην ταλαιπωρία της ουράς για την πληρωμή της δόσης. Αυτό επέδρασε θετικά στην εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης.

Από την άλλη αρνητικά στις εισπράξεις επέδρασε το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ (νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, πολύτεκνοι, ανάπηροι κλπ) επέλεξαν να μην πληρώσουν το φόρο περιμένοντας τη νέα εκκαθάριση που θα γίνει για την παροχή των εκπτώσεων. Υπολογίζεται ότι από τους περίπου 6,2 εκατομμύρια υπόχρεους πληρωμής ΕΝΦΙΑ, έβαλαν το χέρι στην τσέπη 5,2 εκατομμύρια με τα 2,5 εκατομμύρια να επιλέγουν την πληρωμή της δόσης τις δυο τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: capital.gr
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΝΦΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση