για-την-επιστροφή-της-έκπτωσης-φπα-στα-162768
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 11.06.2015 | 15:57

Για την επιστροφή της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά δεσμεύτηκε ο Βαρουφάκης

Με αφορμή ερώτησης της βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι νησιών θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ και τόνισε ότι «η επιστροφή της έκπτωσης μέσω τραπεζικού συστήματος στέκει νομικά και ήδη ετοιμάζεται τεχνικά και θα γίνει».

Επίσης τόνισε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς για πρωτογενές πλεόνασμα 1%, ούτε πρόκειται να υπογράψει τέτοια συμφωνία, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη διαψεύδοντας έτσι σχετικά δημοσιεύματα, ενώ έκανε λόγο για «χαλκεία Βρυξελλών».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι «έχουμε συμφωνήσει σε επίπεδο κορυφής, όχι σε επίπεδο θεσμών, σε κοινούς όρους για να κλείσει το προηγούμενο πρόγραμμα», ενώ σημείωσε ότι πλέον γίνεται πολιτική διαπραγμάτευση. «Πολιτική διαπραγμάτευση είχε χθες βράδι ο πρωθυπουργός με τον γάλλο πρόεδρο και την γερμανίδα Καγκελάριο όπως και σήμερα, συνεχίζεται η πολιτική διαπραγμάτευση σε πολλά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει την αξιοπιστία της με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της ενώ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην τραγική κατάσταση που να έχει και δραχμή και νέο μνημόνιο. «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στο 1% για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει «δημοσιονομικά ασυνεπείς και μισανθρωπικές συμφωνίες», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης ενώ σημείωσε: «Δεν υπήρξε μέρα που η Wall Street Journal, οι Financial Times, το χαλκείο των Βρυξελών να μην μιλά για Grexit».

Ο Υπουργός Οικονομικών, επέμεινε ότι οι όροι της συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση χρέους και επενδυτικό κεφάλαιο. Διευκρίνισε δε, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να βασιστεί στα 27 δις, που βρίσκονται στην ΕΚΤ από την περίοδο Τρισέ. «Αυτό το βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό και επειδή κάθεται ως ογκόλιθος στα λογιστικά βιβλία της ΕΚΤ, μας εξαιρεί από την ποσοτική χαλάρωση του κ. Ντράγγκι. Αν πάει προς το μέλλον θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και θα καταρρεύσουν τα επιτόκια δανεισμού», είπε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «η λύση είναι νέο δάνειο από τον ESM», που όμως ουσιαστικά θα είναι εικονικό και «δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ» στην Ελλάδα. «Η κυβέρνηση στοχεύει «στη ρίζα του προβλήματος των μνημονικών πολιτικών.Οι δανειστές μας, επί 5 χρόνια ζητούσαν πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν ως προϋπόθεση μέτρα τα οποία, αν επιβάλλονταν, το αποτέλεσμα θα ήταν να πληγεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να μην επιτευχθούν πλεονάσματα». «Καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε αυτό που κάνουμε εμείς, nα συζητάμε με ανοικτό μυαλό για τα πάντα, να ακούμε τις προτάσεις των δανειστών, να αντιπαραθέτομε τις δικές μας και να είμαστε διατεθειμένοι να πούμε όχι», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, υποστήριξε ότι η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο με τη κακοφωνία που υπάρχει στη κυβέρνηση: «Από τη μια ακούμε ότι κλείνει η συμφωνία, είμαστε κοντά σε συμφωνία, από την άλλη ακούμε για ρήξη, για δραχμή, για μονομερείς ενέργειες, για Κούγκι, αποτέλεσμα όμως δεν έχουμε. Καλό είναι η κυβέρνηση να ελπίζει στα λεφτά του θείου από την Αμερική αλλά ας μην κοροϊδεύει τον κόσμο. Αυτό δεν είναι πολιτική διαπραγμάτευση αλλά σαβουρόπιτα. Βάζουμε πίτα πάνω πίτα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης ενώ υποστήριξε ότι το 54% των ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 60% έχει μεγάλη ανησυχία για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Χρειάζεται εμπιστοσύνη για να υπογράψετε μια καλή συμφωνία. Εσείς κλωτσήσατε τη καρδάρα με το γάλα. Δεν υπάρχει από τους εταίρους μας εμπιστοσύνη. Είστε μέρος του προβλήματος. Αναγκαστικά εφαρμόζετε ένα πρόγραμμα «καρμπόν» με αυτό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αντέτεινε ο κ. Θεοχάρης ενώ κατέληξε λέγοντας: «Φοβάμαι ότι μπορεί να καταλήξουμε να έχουμε και δραχμή και μνημόνιο στο τέλος».

«Ο ελληνικός λαός όπως και η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία δεν θέλει την υποταγή και συμφωνίες μισανθρωπισμού. Η εντολή που πήραμε ήταν συμφωνία μέσα από διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Κάνουμε πραγματική διαπραγμάτευση, αυτή που τα πέντε τελευταία χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν διανοήθηκαν ποτέ να κάνουνε», αντέτεινε ο κ. Βαρουφάκης: «Εμείς δεν ζητάμε κούρεμα του χρέους», τόνισε και πρόσθεσε ότι η «πρόταση μου από τη πρώτη μέρα είναι η μεταφορά του χρέους, η αναδιάρθρωση του χωρίς κούρεμα, ώστε να μην αποθαρρύνει τους επενδυτές ότι το πρόβλημα θα υπάρχει στο μέλλον».

Λίγο αργότερα, ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλούπουλου, σχετικά με το κόστος των συναντήσεων με το Brussels Group, ανέφερε ότι έγιναν 17 συναντήσεις που κόστισαν 66.000 ευρώ. Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε και στις κατηγορίες της κ. Χριστοφιλοπούλου, ότι η κυβέρνηση με την επικίνδυνη και αντιφατική πολιτική που ασκεί, οδηγεί τη χώρα σε πλήρη αδιέξοδο και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι, πως να το διαχειριστεί επικοινωνιακά αλλάζοντας τα ονόματα της Τρόϊκα σε θεσμούς και του μνημονίου σε πρόγραμμα. «Η διαπραγμάτευση γίνεται στο Brussels Group. Η πολιτική διαπραγμάτευση είναι μια τεράστια επιτυχία αυτής της κυβέρνησης. Η τρόικα τέλειωσε στον ελληνικό χώρο, τουλάχιστον.

Η Τρόικα δεν είναι οι θεσμοί αλλά αυτό που έφεραν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και δεν ήταν τίποτα άλλο από μονάδες κατοχής που εξευτέλιζαν τον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μετά από μια τριήμερη διαπραγμάτευση που είχαν οι δύο τους επικρότησε την κατάργηση της Τρόϊκα, λέγοντας του όπως είπε: «Είναι πολύ καλό αυτό που κάνατε. Έτσι έπρεπε να γίνονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλες και υπουργοί να μιλάνε μόνο με υπουργούς».«Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Για να μην πω Τόμσεν στη θέση του Τόμσεν», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.