Για δημιουργία «σκόπιμων εντυπώσεων» κατηγορεί τον δήμαρχο Νάουσας το ΥΠΕΣ

«Απορία» και «πολλά ερωτήματα»,  επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών ότι δημιούργησαν οι ισχυρισμοί του δημάρχου Νάουσας σύμφωνα με τους οποίους, η τρίτη δόση από τις τέσσερις που καταβάλλονται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία της περιοχής «μόλις τώρα εγκρίθηκε». Συγκεκριμένα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι η τρίτη δόση στην οποία αναφέρεται ο Τάσος Καραμπατζός έχει εγκριθεί από τις 29 Αυγούστου, ενώ στις 20 Νοεμβρίου εγκρίθηκε η τέταρτη δόση.

Μάλιστα, το ΥΠΕΣ κάνει λόγο για «προσπάθεια ορισμένων να δημιουργούν σκοπίμως  εντυπώσεις, εκμεταλλευόμενοι τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας» με «μόνο στόχο», όπως αναφέρει, «την προσωπική τους προβολή εν όψει των δημοτικών εκλογών».

Ειδικότερα για τον νομό Ημαθίας τονίζεται ότι έχει εγκριθεί συνολικά  μέσα σε τέσσερις μήνες,  το ποσό των 727.956 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και από αυτά ο Δήμος Νάουσας έχει λάβει 157.606 ευρώ από το τέλος Αυγούστου έως σήμερα. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους έχουν διατεθεί στο δήμο Νάουσας για λειτουργικά έξοδα των σχολείων στο έτος 2013 το ποσό των 418.587,51 ευρώ. Το  ποσό που διατέθηκε για τον ίδιο σκοπό το 2012 ήταν 236.559,18 ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο τονίζει ότι  υπάρχει  συνεννόηση  με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για έκτακτη επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της χώρας.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ:

Απορία και πολλά ερωτήματα δημιουργούν οι ισχυρισμοί του Δημάρχου Νάουσας κ. Τάσου Καραμπατζού τόσο στην συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι η τρίτη δόση από τις τέσσερις που καταβάλλονται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία της περιοχής «μόλις τώρα εγκρίθηκε».

Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει τα εξής:

  • Για πρώτη φορά και παρά την οικονομική κρίση, τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων εκταμιεύθηκαν νωρίτερα, πριν καν ξεκινήσει η νέα σχολική περίοδος.

  • Η τρίτη δόση στην οποία αναφέρεται ο κ. δήμαρχος έχει εγκριθεί από τις 29 Αυγούστου! Και στις 20 Νοεμβρίου εγκρίθηκε η τέταρτη δόση. Είναι λοιπόν, άξιον απορίας γιατί ο δήμαρχος παραθέτει λάθος στοιχεία τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στην τοπική κοινωνία.

  • Το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει κονδύλια ύψους 42.014.057 εκ. ευρώ (τρίτη και τέταρτη δόση) για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων σε όλους τους δήμους της χώρας.

  • Συγκεκριμένα για το Ν. Ημαθίας έχει εγκριθεί συνολικά  μέσα σε τέσσερις μήνες,  το ποσό των 727.956 χιλιάδες ευρώ. Από αυτά ο Δήμος Νάουσας έχει λάβει 157.606 χιλιάδες ευρώ από το τέλος Αυγούστου έως σήμερα.

  • Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει στο Δήμο Νάουσας για λειτουργικά έξοδα των σχολείων στο έτος 2013 το ποσό των 418.587,51 ευρώ. Το  ποσό που διατέθηκε για τον ίδιο σκοπό το 2012 ήταν 236.559,18 ευρώ.

  • Το υπουργείο Εσωτερικών αντιλαμβανόμενο τις δυσκολίες που περνούν οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές της Β. Ελλάδος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, και μετά από συνεννόηση  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα θα προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση 8 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της χώρας. Το αντίστοιχο ποσό της έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2013 ήταν κατά ένα εκατομμύριο μικρότερο, δηλαδή 7 εκατομμύρια ευρώ.

  • Στο νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να παρέχουν στις σχολικές επιτροπές, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη λειτουργία των σχολείων, αγαθά κάθε είδους, απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης.

Το αίτημα για επιπλέον κονδύλια  το αντιλαμβανόμαστε και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα.  Εκείνο  που δεν δεχόμαστε είναι η προσπάθεια ορισμένων, να δημιουργούν σκοπίμως  εντυπώσεις, εκμεταλλευόμενοι τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, με μόνο στόχο την προσωπική τους προβολή ενόψει βέβαια και των δημοτικών εκλογών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!