Γεροβασίλη σε ΝΔ: Λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων 1.756 προσλήψεις στο Δημόσιο

Στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο, όπως προκύπτει από έγγραφο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη που εστάλη στη Βουλή, ως απάντηση της υπουργού  σε ερώτηση 33 βουλευτών της ΝΔ που κατήγγειλαν προσλήψεις ημετέρων.

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο της, η κ. Γεροβασίλη, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα έχουν διοριστεί ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου συνολικά 2.224 άτομα. Σύμφωνα με το έγγραφο οι προσλήψεις αφορούν όλο το Δημόσιο τομέα εκτός από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Από το σύνολο των προσλήψεων οι 1.756 έγιναν λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, οι 465 αφορούσαν λοιπές προσλήψεις και οι τρεις αφορούν προσλήψεις προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ.

Η υπουργός, στην έγγραφη απάντησή της διευκρινίζει, ότι οι διορισμοί και οι προσλήψεις προσωπικού σε συμμόρφωση με αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων, για τις οποίες οι προβλεπόμενες αποφάσεις κατανομής έχουν εκδοθεί μετά την 1.1.2015, δεν προσμετρώνται πλέον κατά την τήρηση του λόγου 1 προς 5 (σσ μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις) για το 2016, 1 προς 4 για το 2017 και 1 προς 3 για το 2018, σύμφωνα με το νόμο 3833/2010 όπως ισχύει.

Ταυτόχρονα η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει ότι σε εφαρμογή του Συντάγματος (άρθρο 95) και του Ν. 3068/2002, που εκδόθηκε σε εκτέλεση της συγκεκριμένης συνταγματικής επιταγής, προβλέπεται η υποχρέωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει επίσης, ότι το υπουργείο δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με την διαδικασία που κατέστησε αμετάκλητες τις δικαστικές αποφάσεις, βάσει των οποίων έγιναν οι 1.756 προσλήψεις την εν λόγω περίοδο.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μην εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων που έχουν κερδίσει πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη.

Πάντως, σε προ ημερών συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς είχε τονίσει ότι  “στην περίπτωση  αίτησης μονιμοποίησης μέσω της δικαστικής οδού, πρέπει υποχεωτικά να εξαντληθούν όλοι οι βαθμοί δικαιοδοσίας των δικαστηρίων έως ότου η υπόθεση καταστεί αμετάκλητη στο ανώτατο Δικαστήριο”. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΔ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!