γεροβασίλη-ψάχνουμε-μόνιμη-λύση-για-σ-41312
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.05.2017 | 23:54

Γεροβασίλη: Ψάχνουμε μόνιμη λύση για συμβασιούχους -Ούτε ένας εκτός ΑΣΕΠ

Κατηγορηματική ότι «δεν έχει μπει στο δημόσιο ούτε ένας χωρίς την εποπτεία του ΑΣΕΠ», ήταν σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όποιος βρει έστω και έναν να μας τον φέρει».

Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να βρεθεί μόνιμη λύση για τους συμβασιούχους, για τους οποίους είπε ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα δεδουλευμένα τους.

Αναφορικά με τα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή την Πέμπτη, είπε ότι «δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο. Δηλαδή, αν κάνουμε τους υπολογισμούς σε Μνημόνια το κλείσιμο κάθε αξιολόγησης , θεωρητικά τώρα έπρεπε να είμαστε στο 15ο Μνημόνιο τουλάχιστον», πρόσθεσε.

Nα σημειωθεί ότι σε άλλη συνέντευξη της (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) η κ. Γεροβασίλη μίλησε για τριετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ώστε να αλλάξει, ουσιαστικά και σε βάθος, ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας σε συνάρτηση με τις προκλήσεις της εποχής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιγράφει, ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις προϊσταμένων για το σύνολο του Δημοσίου, η αξιολόγηση του προσωπικού και η επιλογή γραμματέων των υπουργείων, «μέσα από αντικειμενικές, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες», τονίζει η υπουργός.

Συμβασιούχοι

Ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια της υπουργού σχετικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους. Επ’ αυτού η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι «η πολιτική μέσω διαρροών δικαστικών αποφάσεων δεν μπορεί να αναχθεί σε κανονικότητα», καθώς και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών, νομικών περιορισμών και των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, παρατήρησε ότι «άλλη μια φορά ο λαϊκισμός της ΝΔ και η μικροπολιτική της οπτική απέδειξε ότι δεν άλλαξε στάση απέναντι στον εργασιακό «μεσαίωνα» που δημιούργησε για τους συμβασιούχους. Και, μάλιστα, με χαρά αντιμετώπισε την πιθανότητα μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη.

«Η ομηρεία εργαζομένων συμβασιούχων, για πάνω από δέκα χρόνια σε μια δουλειά, επίσης δεν είναι κανονικότητα. Στα πλαίσια των δημοσιονομικών, νομικών περιορισμών και των ευρωπαϊκών κανονισμών, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτή θα ήταν μια κανονική συζήτηση των πολιτικών δυνάμεων και των εργαζομένων», επισημαίνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με αφορμή τη συμφωνία με τους θεσμούς για τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων που θα παραμείνουν στο Δημόσιο το 2017 και το 2018, η αρμόδια υπουργός κατηγορεί τη ΝΔ για λαϊκισμό και μικροπολιτική οπτική στο θέμα και σημειώνει ότι καταρρίφθηκε πανηγυρικά η αντιπολιτευτική γραμμή ότι η κυβέρνηση διογκώνει τον δημόσιο τομέα, εκτροχιάζοντας τα δημοσιονομικά της χώρας.

Αλλαγές στο Δημόσιο

«Το πρόγραμμα διοικητικής ανασυγκρότησης αυτής της κυβέρνησης αφορά σε ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές τομές», αναφέρει η υπουργός, τονίζοντας ότι «σημαντική τομή είναι οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών και προϊσταμένων Υπουργείων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των Γενικών Διευθυντών θα ξεκινήσει η επόμενη κρίση. Στο τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή προϊσταμένων σε όλο τον δημόσιο τομέα. Για πρώτη φορά η διαδικασία επιλογής προκύπτει από ένα αδιάβλητο πλαίσιο, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια ουσιαστικών και τυπικών προσόντων, που θα οδηγήσει πράγματι στην επιλογή των πλέον ικανών στελεχών της Διοίκησης».

«Η επιλογή των Γενικών Διευθυντών θα διενεργηθεί από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων που απαρτίζεται από δύο μέλη του ΑΣΕΠ, ένα μέλος του ΕΚΔΔΑ, ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου, διασφαλίζοντας με τον πιο θεσμικό τρόπο την αμεροληψία της κρίσης. Και αυτό είναι ουσιαστική μεταρρύθμιση. Βασικό «κλειδί» για την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση είναι επίσης η δομημένη συνέντευξη για πρώτη φορά στο Δημόσιο -και όχι η ελεύθερη- στην επιλογή υποψηφίων για θέσεις ευθύνης. Πλέον, πέρα από τα τυπικά προσόντα, αξιολογούνται η ικανότητα και η προσωπικότητα των υποψηφίων με τρόπο αντικειμενικό και αδιάβλητο. Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Οι μέρες που ένας υπουργός επέβαλε τους δικούς του σε ανώτερες θέσεις ιεραρχίας στο Δημόσιο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», λέει, μεταξύ άλλων στην συνέντευξή της η Όλγα Γεροβασίλη.