γεροβασίλη-δεν-υπάρχουν-αντικειμενι-391674
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 25.01.2018 | 11:11

Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αδυναμία να δοθούν στοιχεία για το πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι στην πρόσφατη αξιολόγηση αξιολογήθηκαν αλλά και πόσοι έλαβαν βαθμό «κάτω από της βάση», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτησή του τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά με θέμα  «Αποτελέσματα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων», η υΠΔΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη “ποτέ δεν υπήρξε ένα σύστημα, ούτως ώστε να συλλέγονται στοιχεία αξιολόγησης. Δεν έχει συμβεί αυτό σε όλα τα χρόνια ύπαρξης του ελληνικού Δημοσίου. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα και τα καταφέρνουμε. Με ρωτάτε για το πόσοι πήραν κάτω από 60 στην βαθμολογία. Βέβαια, δεν είδα την ίδια αγωνία για το πόσους πήραν πάνω από 90, τους άριστους. Θα είχε ένα νόημα αυτό να το ρωτήσετε, σε σχέση με την αντίληψή σας. Θα σας θυμίσω, όμως, ότι υπήρξαν όλες αυτές οι τεράστιες αντιστάσεις και προβλήματα, τα οποία εκτιμούμε ότι υπερκεράστηκαν στο κομμάτι των διαδικασιών τού να πειστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι η αξιολόγηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και πρέπει να προχωρήσει. Το αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά. Ο αριθμός, λοιπόν, αυτός τον οποίο ζητάτε, δεν είναι δυνατόν να είναι ακριβής και για ένα δεύτερο λόγο. Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως ξέρετε από τον νόμο, ότι όταν η βαθμολογία είναι πάνω από 90 ή κάτω από 60 υπάρχει μια διαδικασία εκ του νόμου”, τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Και πρόσθεσε: “Όταν είναι πάνω από 90 εάν η απόκλιση μεταξύ των δύο υπερβαίνει τις 24 εκατοστιαίες μονάδες, τότε αξιολογούνται ξανά από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης. Και στη δεύτερη περίπτωση, όταν είναι κάτω από 60, για μέσο όρο βαθμολογίας μικρότερο του 75 με συγκεκριμένη αιτιολόγηση από τον υπάλληλο γίνεται πάλι η επανεξέταση. Ο νόμος, λοιπόν, τα έχει προβλέψει όλα. Πραγματικά, όλα τα βήματα δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως θα θέλαμε και σας το είπα και την άλλη φορά. Όταν αντιμετωπίσαμε πια όλο αυτό το δαιδαλώδες τοπίο παράλληλα με τη σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων και όλη την αναδιοργάνωση που πρέπει να γίνει στον δημόσιο τομέα -και έχει ξεκινήσει και γίνεται- είδαμε ότι ένας είναι ο τρόπος και προχωράμε σε αυτόν. Άμεσα δημοπρατείται το έργο της ηλεκτρονικής αξιολόγησης και θα είναι ολοκληρωμένο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ακριβώς για να υπερκεράσουμε όλες αυτές τις αγκυλώσεις, τις γραφειοκρατίες, τη μη δυνατότητα συλλογής αντικειμενικών στοιχείων. Ακόμα και οι υπηρεσίες από τις οποίες ζητήσαμε στοιχεία, μαθημένοι από παλιά, έστειλαν ό,τι ενδεχομένως ήταν πιο πρόχειρο ή ό,τι ενδεχομένως μπορούσαν να δώσουν εκείνη την ώρα για «χ» λόγους, που όλοι αυτοί μεταξύ των άλλων είναι και τεχνικοί λόγοι, μαζί με τις αντιστάσεις. Ήταν ένα πρώτο δύσκολο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα. Η ηλεκτρονική αξιολόγηση θα είναι η επόμενη. Σας θυμίζω ότι οι κρίσεις προϊσταμένων έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτοι γενικοί διευθυντές έχουν ήδη τοποθετηθεί. Μέχρι τους επόμενους μήνες και ανά τρίμηνο, που νομοθετήσαμε, -θυμάστε- η κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας θα αξιολογηθεί και έτσι η επόμενη αξιολόγηση, δηλαδή για το έτος 2017, θα γίνει με προϊσταμένους οι οποίοι έχουν περάσει αντικειμενικές διαδικασίες, που για πρώτη φορά κάνουμε εμείς μετά από καμιά δεκαριά χρόνια”, κατέηληξε η κ. Γεροβασίλη.

Γεωργαντάς: Απαξιώνετε τη διαδικασία

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς επέκρινε την υπουργό γιατί αποφεύγει να δώσει ακριβή στοιχεία, με αποτέλεσμα να απαξιώνει την σχετική διαδικασία. “Οφείλετε να δώσετε μια απάντηση στο Σώμα για το πώς έγινε η αξιολόγηση, με ποιον από τους τρεις τρόπους, όπως προανέφερα, γιατί έχει μεγάλη σημασία και αυτό, δηλαδή αν έγινε μόνο από τους προϊστάμενους ή αν έγινε και από τους δύο σε κάθε περίπτωση. Να μου πείτε πόσες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι αξιολογήθηκαν, από αυτούς που όφειλαν να αξιολογηθούν και το σημαντικότερο είναι το να μου δώσετε μια εικόνα -δεν θέλω ακριβή νούμερα-, να πείτε ότι τελικώς στους εκατό δημοσίους υπαλλήλους είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι οι ενενήντα εννέα αξιολογήθηκαν επαρκέστατοι και για τον έναν που αξιολογήθηκε μη επαρκής θα κάνουμε τις προσπάθειες βελτίωσής του. Αυτό ήταν το πνεύμα του νόμου. Εγώ αυτό διάβασα στην αιτιολογική έκθεση. Αυτό είναι γραμμένο στα άρθρα τα οποία έχετε ψηφίσει ως πλειοψηφία. Στηρίξτε τον δικό σας νόμο και δώστε στη Βουλή και στην κοινωνία τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται. Άλλως, απαξιώνετε μόνοι σας και τη διαδικασία, γιατί τελικά ίσως δεν την πιστεύετε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.