γεραπετρίτης-τέλος-του-χρόνου-η-πρώτη-659540
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 26.11.2019 | 15:20

Γεραπετρίτης: Τέλος του χρόνου η πρώτη βαθμολογία υπουργών

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο διορισμό των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6, με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσαν ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την παραίτηση του διορισμένοι διοικητή στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «όπου υπάρχει αστοχία θα υπάρξει ειλικρίνεια και θα υπάρξουν αντικαταστάσεις εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα» συμπληρώνοντας ότι «στην συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για αξιοκρατικές επιλογές».

Στο τέλος του χρόνιου η πρώτη βαθμολογία των υπουργών

Το σύστημα παρακολούθησης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου μπαίνει σε πλήρη λειτουργία τον Δεκέμβριο, τόνιζε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι έτσι “θα έχουμε εκτενή εικόνα σχετικά με πόσο καλά, μέτρια ή άσχημα πηγαίνει το κυβερνητικό έργο, το οποίο ε γενικές γραμμές πάει πάρα πολύ γρήγορα”.

“Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία πλήρη, πρώτη εικόνα όταν θα υπάρχουν και τα στατιστικά του πενταμήνου” είπε ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας για το χρόνο της πρώτης βαθμολογίας των υπουργών.

Όχι πρόσφυγες σε ξερονήσια

Μιλώντας για το μεταναστευτικό είπε ότι όλες οι δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση «θα έχουν να κάνουν με την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και ειδικά των ασυνόδευτων παιδιών».

«Θα υπάρξουν και διατάξεις όπου θα αυστηροποιηθούν το θέμα του ελέγχου των συνόρων και θα δημιουργούν αποτρεπτικά αισθήματα σε όποιον θέλει να έρθει στη χώρα» συμπλήρωσε ενώ ξεκαθάρισε, ότι «δεν υπάρχει ζήτημα να εγκατασταθούν σε εγκαταλελειμμένα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες». Απέρριψε με τον τρόπο αυτό τη δήλωση του βουλευτή τη ΝΔ Κ. Μπογδάνου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αισθήματα απομονωτισμού. Θα φτιάξουμε νέες δομές αξιοπρεπείς αλλά κλειστές. Θα επιτηρούμε τα σύνορα με αυστηρότητα και συνέπεια και θα έχουμε ειδικές ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά ενώ επιτέλους θα ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς ώστε να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη συνολική επιτήρηση » συμπλήρωσε για το θέμα.

Ο ΠτΔ να έχει απήχηση στην κοινωνία

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στα στοιχεία που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως είπε «αυτονοήτως έθεσε ο πρωθυπουργός το πλαίσιο ότι είναι λογικό ο ΠτΔ, που είναι αρχηγός του κράτους, προφανώς να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνει η κοινωνία και με πολιτική που θα έχει χαρακτηριστικά που θα δημιουργούν κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες τάσεις» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Τα πολιτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα» συμπλήρωσε για το θέμα εκφράζοντας την ελπίδα «ελπίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση από 180 ψήφους (σ.σ. όταν θα έρθει η ώρα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας)».

Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε και για τη διάταξη περί δυνατότητας εκλογής ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία εξηγώντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει πάντα οδός διαφυγής όσον αφορά τα συνταγματικά θέματα».

Όπως είπε «παραμένει η σημερινή διάταξη με μόνη αλλαγή ότι δεν θα έχουμε εκλογές».

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μην γίνονται εκλογές όταν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση για το πρόσωπο του ΠτΔ. Ποιες ήταν οι άλλες δυνατότητες που τέθηκαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απευθείας εκλογής ΠτΔ από τον λαό αλλά στο πλαίσιο του δικού μας πολιτεύματος θα αποτελούσε σοβαρό ολίσθημα γιατί δημιουργείς έναν ΠτΔ που θα είναι ταυτισμένος με μια κομματική ταυτότητα. Παράλληλα σκεφτείτε έναν ΠτΔ να ψηφίζεται με 5 εκατ. ψήφους ενώ η κυβέρνηση εκλέγεται με 2,5-3 εκατ. ψήφους» είπε για το ίδιο θέμα.