γεωργαντάς-μέχρι-τα-τέλη-μαΐου-θα-δοθο-966425
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 10.05.2022 | 20:11

Γεωργαντάς: Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα δοθούν οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών από τον παγετό του Ιανουαρίου

Ο ΕΛΓΑ αυτά τα τρία χρόνια της κυβέρνησης έχει δώσει πολύ μεγάλες και άμεσα αποζημιώσεις σε πληγέντες αγρότες μας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, υποστηρίζοντας τις διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός ανέφερε πως με διάταξη της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να παρατείνουν έως τις 31/12/2022 τα δικαιώματα χρήσης γης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους υπόλοιπους δικαιούχους, προκειμένου να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους σε αυτές.

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από τον παγετό που σημειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Οι μεγαλύτερες ζημιές αφορούν την περιφερειακή ενότητα της Αργολίδας. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται η αξιολόγηση από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ και υπολογίζεται ότι μόνο στο Νομό Αργολίδας οι πληγέντες αγρότες υπολογίζονται σε πάνω από 5.000. Η ζημία τους υπολογίζεται γύρω στα 20 εκατ ευρώ. Με τη συγκριμένη διάταξη ο ΕΛΓΑ για τρίτη φορά – είπε ο κ. Γεωργαντάς – θα δώσει προκαταβολή στο 60% της ζημίας άμεσα, εντός ίσως και του Μαΐου, ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά μέχρι να γίνει η εκκαθάρισή τους. Επίσης, για τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ προβλέπεται πως όσοι συμμετέχουν σε αυτά να μπορούν να δουλεύουν και Σαββατοκύριακα, χωρίς όριο αποζημίωσης ανά μήνα ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία των καταγραφών μέχρι τα τέλη Ιουνίου.