Γεγονός το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, Υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο, το πρώτο κύτταρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων δυτικής Αττικής, στη θέση Σκαλιστήρι του δήμου Φυλής.

Το έργο περιλαμβάνει λεκάνη απόθεσης των απορριμμάτων έκτασης 350 στρεμμάτων, βιολογικό καθαρισμό επεξεργασίας των στραγγισμάτων και σύστημα διαχείρισης του βιοαερίου.
Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής του έργου αυτού, καθώς και των δύο άλλων στην Κερατέα και το Γραμματικό, συνολικού προϋπολογισμού 152 εκ €, εξασφαλίστηκε μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την εγγύηση του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Ιανουάριο του 2005, ενώ τα έργα δημοπρατήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2005.

Ειδικότερα, το Νοέμβριο του 2004 και μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, με την οποία δημιουργήθηκε Επιτροπή Παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου στη Φυλή, με Πρόεδρο τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο.

Επιπλέον και υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης, κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών ενδιάμεσο κύτταρο, το οποίο ουσιαστικά κάλυψε τις ανάγκες εναπόθεσης των απορριμμάτων όλης της Αττικής μέχρι σήμερα.

Μετά από ένα μακρύ δρόμο προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσο κατά των παραπάνω χωροθετήσεων, όσο και κατά της διαδικασίας των διαγωνισμών, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες, το πρώτο κύτταρο του έργου ολοκληρώθηκε και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής δυτικής Αττικής, στη θέση Σκαλιστήρι του δήμου Φυλής λειτουργεί και δέχεται ημερησίως περισσότερους από 5.000 τόνους απορριμμάτων.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση για την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής:

«Είμαι σήμερα ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς ένας αγώνας δρόμου, που άρχισε το φθινόπωρο του 2004, προκειμένου να διασφαλιστεί αρχικά η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και στη συνέχεια να ξεπεραστούν οι δικαστικές εμπλοκές, να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να αρχίσει η κατασκευή του έργου, έφθασε στο τέλος του.

Η έναρξη της λειτουργίας του έργου είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία που έχουμε να διανύσουμε για να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, που να διασφαλίζει το περιβάλλον, την υγεία, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αττικής.

Είναι ακόμη ένα ατράνταχτο επιχείρημα γι΄ αυτούς που αντιδρούν στην εγκατάσταση των χώρων υγειονομικής ταφής, ενώ ταυτόχρονα αποδέχονται τη λειτουργία παράνομων χωματερών στην περιοχή τους, που πλήττουν το περιβάλλον πολλαπλά, μη αναστρέψιμα, θανάσιμα.

Ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα, δεν θα παραμείνει ως έχει. Ήδη δρομολογείται η κατασκευή σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας, ώστε πολύ σύντομα να δέχεται μόνο τα υπολλείματα των απορριμμάτων και να μετεξελιχθεί έτσι από Χώρος Υγειονομικής Ταφής, σε Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση διαχείρισης».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!