Γ. Στουρνάρας: Στόχος της κινητικότητας η αναβάθμιση του Δημοσίου

Η  κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις στο Δημόσιο δεν έχουν να κάνουν με δημοσιονομικό όφελος, αλλά με την ποιότητα του δημόσιου τομέα, τονίζει σε συνεντευξή του στην «Εφημερίδα των σΣυντακτών», ο Υπουργός Οικονομικών και στέλνει μήνυμα ότι «άνθρωποι που έχουν μπει με κανονικές διαδικασίες, που κάνουν καλά τη δουλειά, δεν έχουν λόγο να φοβούνται».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, επισημαίνοντας ότι εκεί εστιάζεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης με το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

Κατά τα άλλα τονίζει ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων προσθέτει ωστόσο πως το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς.

«Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια. Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 -πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις- μπορεί να διορθωθεί». Δεν κάνει πρόβλψη περί κουρέματος χρέους και εκτιμά ότι η συζήτηση για το θέμα μπορεί να ξεκινήσει με τις ενδείξεις που θα υπάρχουν τον Νοέμβριο.

Ο κ. Στουρνάρας διαβλέπει ότι τα στοιχεία του Ιουλίου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα δείξουν επίτευξη των στόχων, παρά το πρωτογενές έλλειμμα -περίπου 900 εκατ. ευρώ- που αποκάλυψε το πρώτο εξάμηνο. «Τα πιο πολλά έσοδα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο» λέει.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο». Διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί «σημαίνουν καθυστέρηση» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει, γιατί -όπως λέει- τα δυσκολότερα έχουν περάσει

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση