γ-ραγκούσης-βασική-μας-προτεραιότητα-315167
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 01.10.2009 | 00:00

Γ. Ραγκούσης: βασική μας προτεραιότητα ο “Καποδίστριας 2”


«Καθαρή εντολή βαθιάς πολιτικής αλλαγής στον τόπο»,
ζητά με τη συνέντευξή του στη metro και την αυτοδιοίκηση gr τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης.

Θέτει δε ως βασική προτεραιότητα τη νέα ριζική αλλαγή στη δομή του κράτους που θα έχει ως «ακρογωνιαίο λίθο την ισχυρή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση του βήματος που έγινε με τον ‘Καποδίστρια’….Απαιτούνται άμεσα αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια», προσθέτει με έμφαση.

Όσον αφορά το δεύτερο τομέα που θα επικεντρώσει η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την οικονομία, ο κ. Ραγκούσης υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο που έχει στόχο την ενίσχυση της αγοράς, τη στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και τη δημιουργία ενός νέου εθνικού μοντέλου ανάπτυξης. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιάννη Ραγκούση είναι το εξής:

– Κύριε Ραγκούση, βρισκόμαστε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαμε πριν σχεδόν 15 ημέρες έδειχναν ένα προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες. Θεωρείτε ότι η αυτοδυναμία του κόμματός σας έχει «κλειδώσει» και αυτό που πρέπει να κοιτάξει πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι η επόμενη ημέρα;

Η χώρα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή εντολή βαθιάς πολιτικής αλλαγής στον τόπο. Εμείς, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση μπροστά στην πρόκληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Βλέπουμε ότι κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι πολίτες, εναποθέτουν τις ελπίδες τους, στο ΠΑΣΟΚ. Βλέπουν στο σχέδιο που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, το δρόμο που οδηγεί στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Βεβαίως, το αποτέλεσμα σε μια εκλογική αναμέτρηση «κλειδώνει» με το κλείσιμο της κάλπης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα διεκδικούνται μέχρι την τελευταία στιγμή.

– Η Νδ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ειδικά για την οικονομία είναι νεφελώδες. δεν απαντάτε, λέει το κυβερνών κόμμα, για παράδειγμα, αν στον ενιαίο φορολογικό συντελεστή θα υπαχθούν οι αγρότες, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων κλπ, αλλά και ποια είναι τα εισοδήματα τα οποία θα θεωρούνται ως χαμηλά. Πως θα σας εμπιστευθούν το μέλλον τους οι πολίτες;

Μας κατηγορεί για νεφελώδη οικονομική πολιτική μια κυβέρνηση, της οποίας ο υπουργός Οικονομίας πριν λίγες ημέρες παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 6% του ΑΕΠ, παραδέχθηκε με άλλα λόγια την πλήρη αποτυχία του σχεδίου που εφαρμόστηκε. Μας κατηγορεί μια Νδ, που στην πεντάχρονη κυβερνητική της θητεία δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε έναν προϋπολογισμό. Και παρόλα αυτά εμφανίζεται αμετανόητη να ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών για να συνεχίσει την ίδια συνταγή της αποτυχίας τους, κάνοντάς την μάλιστα ακόμα σκληρότερη. Ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της δΕΘ έδειξε ξεκάθαρα τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το δρόμο της ενίσχυσης της αγοράς, της στήριξης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, το δρόμο για ένα νέο εθνικό μοντέλο ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός βλέπει, συγκρίνει, καταλαβαίνει και στις 4 Οκτωβρίου θα αποφασίσει.

– Ανάμεσα στα 2,5 με 3 δις που εσείς κοστολογείτε τις παροχές σας και στα 10 που το κοστολογεί η Νδ υπάρχει, ασφαλώς, μεγάλη διαφορά. Μπορείτε να μας εξηγήσετε που οφείλετε αυτή;

Απλά, υπολογίζουν σε έναν προϋπολογισμό, τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί ότι θα φτάσουν το 7% του ΑΕΠ (5% για την παιδεία, 2% για την έρευνα), αλλά σε βάθος τετραετίας. Έτσι φορτώνουν με επιπλέον 7,5 δις ευρώ το κόστος των εξαγγελιών μας. Τους το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

– Μιλάτε για το πρόγραμμα των 100 ημερών κατά τα πρότυπα της διακυβέρνησης Ομπάμα. Τι θεωρείτε ως το πλέον απαραίτητο να γίνει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το διάστημα;

Θα επικεντρώσουμε, όπως έχουμε πει, τον αγώνα μας σε δύο τομείς στενά συνδεδεμένους μεταξύ τους: την οικονομία και το κράτος.
Στις πρώτες 100 ημέρες, με τα πέντε νομοσχέδια που θα ψηφίσουμε, θα επιδιώξουμε να στηριχθεί το εισόδημα των πολιτών, να ενισχυθεί η οικονομία και να μπουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα θα αρχίσει , η μάχη για την οικοδόμηση ενός κράτους αποτελεσματικού, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του, πολίτη παρέχοντάς του όλα όσα δικαιούται. διότι κανένα μέτρο μας δεν θα έχει το αποτέλεσμα που εμείς θέλουμε, αν πρώτα από όλα δεν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος, το πολιτικό σύστημα.

– Άκουγα τις προάλες το συνάδελφό σας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Παύλο Γερουλάνο να λέει ότι από «την πρώτη μέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες συμμαχίες και τις αναγκαίες συναινέσεις μέσα από διάφορα κόμματα, με κοινωνικούς φορείς, με όποιον είναι διατεθειμένος να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση». Θα επιδιώξετε ψήφο ανοχής από άλλα κόμματα ακόμη και παρέχοντας κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις σε στελέχη τους;

Ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι. Ακόμα και με αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε την συνεργασία με όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Ο Γ. Παπανδρέου έχει απευθύνει κάλεσμα για μια νέα εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας. Αυτή την προσπάθεια θα την ξεκινήσουμε στις 5 Οκτωβρίου, με όλους τους Έλληνες. Με αυτούς που μας ψήφισαν και με αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Θέλουμε μαζί μας ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Η κρισιμότητα των καιρών και των περιστάσεων απαιτεί να δώσουμε όλοι μαζί με ενότητα, συνέπεια και ευθύνη, μια μεγάλη μάχη για να ξεπεραστεί η πολύπλευρη κρίση που η χώρα βιώνει. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο, είμαστε, όμως αποφασισμένοι να παλέψουμε και να κερδίσουμε.

– Κύριε Ραγκούση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη δεσμεύθηκε για αιρετές περιφέρειες στις εκλογές του 2010. Ως πολιτικός προερχόμενος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεωρείτε ότι μέχρι τότε μπορεί να ολοκληρωθεί και ο «Καποδίστριας 2» που «πάγωσε» η Νδ λόγω οικονομικής κρίσης;

Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που προχώρησε στην μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια.» Σας θυμίζω, κάτω από τη λυσσαλέα αντίδραση της Νδ, που στάθηκε απέναντι σε όλες τις αλλαγές-τομές που έδιναν αρμοδιότητες και δύναμη στην αυτοδιοίκηση. Το πλαίσιο που έχουμε θέσει είναι ξεκάθαρο. Απαιτούνται άμεσα αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια. Στοχεύουμε σε ένα κράτος ισχυρό, που θέτει κανόνες και εποπτεύει, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και πόρους στην περιφέρεια.

– Στη δανία, την οποία επικαλέστηκε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, από την προ τετραετίας διοικητική μεταρρύθμιση προέκυψαν 5 Περιφέρειες και 98 δήμοι. Έχουν δε αρμοδιότητες που αφορούν την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική κλπ, και, βεβαίως, τους αντίστοιχους πόρους. Βλέπετε ένα τέτοιο μοντέλο να μπορεί να περπατήσει στην Ελλάδα, ώστε να γίνει η «δανία του Νότου»;

Όλα τα βήματα αποκέντρωσης του κράτους και ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, έχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για μια νέα ριζική αλλαγή στη δομή του κράτους. Αυτή η δομή έχει ως ακρογωνιαίο λίθο, την ισχυρή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση του βήματος που έγινε με τον «Καποδίστρια».