γ-ντόλιος-ο-καλλικράτης-χρειάζεται-312163
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.01.2010 | 17:42

Γ. Ντόλιος: ο «Καλλικράτης» χρειάζεται συναίνεση

«Κοινό τόπο συναίνεσης» ζήτησε από την αντιπολίτευση ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για το σχέδιο «Καλλικράτης». Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο θα εμπλουτισθεί με θέματα για τους πόρους και τις αρμοδιότητες, καθώς είναι ανάγκη να προχωρήσει τώρα. «Τυχόν αναβολή σε περίοδο που υπάρχουν οι συνθήκες και δυνατότητες για τέτοιες τομές θα οδηγούσε σε ματαίωση του όλου εγχειρήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος.
 
Από την πτέρυγα της ΝΔ οι επερωτώντες βουλευτές Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Αθανάσιος Νάκος, Μάριος Σαλμάς, Μαργαρίτης Τζίμας, Αθανάσιος Μπούρας και Θεόδωρος Καράογλου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον σχεδιασμό και τις μελέτες που έχουν γίνει, οι οποίες κατά τους ίδιους δεν έλαβαν υπόψη τις κοινοτικές κατευθύνσεις.

Για «προχειρότητα, που διακατέχει το εγχείρημα» και «οδυνηρές επιπτώσεις» με μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων των περιφερειών από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του 2014, έκανε λόγο ο κ. Μουσουρούλης, σε «κοπτοραπτική εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών» στο θέμα του αριθμού των νέων δήμων, αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, είπε ότι η ΝΔ αντιστάθηκε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις από την εισαγωγή της αιρετής νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως τον «Καποδίστρια», αλλά και τη δημιουργία των ΚΕΠ. Κατά τον υφυπουργό, το θέμα είναι ώριμο και έχει συμφωνήσει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, αλλά και η ΕΝΑΕ, «γεγονός που συνιστά μεγάλη πολιτική και θεσμική συμφωνία, η οποία δεν επιτρέπει ματαίωση του εγχειρήματος». Στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ότι υπήρξαν συγκεκριμένες σκέψεις και προδιαγραφές. Συμπλήρωσε δε, ότι οι φόβοι για μικροκομματικά κριτήρια στον ορισμό των νέων δήμων θα διασκεδαστούν στην πράξη από τα κριτήρια αξιοκρατίας, που θα προκριθούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε ότι ο υφυπουργός δεν απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, λόγω της αμηχανίας, που -κατά τον ίδιο- διακατέχει την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε, πάντως, το εγχείρημα του «Καλλικράτη» ως «πρόχειρο και ασημαντότητα» και σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί για να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «δεν αρμόζει εισαγγελικός τόνος στη ΝΔ στα θέματα αυτά, αφού αρνήθηκε να ψηφίσει κάθε διοικητική μεταρρύθμιση από το 1981» και ζήτησε συναίνεση στο χτίσιμο της νέας διοίκησης του ελληνικού κράτους.

Από το ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί διαδικασία συναίνεσης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού συνιστά «έναν αναγκαίο για το σύστημα αστικό εκσυγχρονισμό στη βάση των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άγγελος Κολοκοτρώνης έκρινε ότι «υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το εγχείρημα θα πρέπει να αναβληθεί για μία τετραετία για να μελετηθεί καλύτερα».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, εκτίμησε ότι, αφού η κυβέρνηση προέκρινε να γίνουν με εφαρμογή του «Καλλικράτη» οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έπρεπε να είχε απαντήσει νωρίτερα σε ερωτήματα – ενστάσεις που τίθενται για τη χρηματοδότηση, τις αρμοδιότητες και το χωροταξικό. Εξέφρασε δε, φόβο αυτοαναίρεσης του εγχειρήματος, αν δεν απαντηθούν καίρια θέματα.