Γ. Μιχελάκης: «Διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ τέλος»!

Η Τοπική Αυτοδιίκηση έδωσε ό,τι ήταν να δώσει για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, διαμηνύει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» δηλώνει χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους Δήμους, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην φάση της κινητικότητας και του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Όμως για να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένους δήμους είναι υπερστελεχωμένες και ποιες όχι, αλλά και ποιοι δήμοι σε σχέση με κάποιους άλλους έχουν πλεονάζον προσωπικό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του στη δημοσιογράφο Μαρίνα Μάνη:

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ζητά απο την ΕΕ να ανακουφίσει τη χώρα απο τους λαθρομετανάστες, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση. Αντιστρέφει το θέμα των πλειστηριασμών λέγοντας ότι θα παραταθεί η απαγόρευσή τους με εξαίρεση αυτούς που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.
Μιλά επίσης για την κινητικότητα στην Τ.Α. και αποκλείει εκλογικό ατύχημα.

– Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, είναι ειλημμένη απόφαση οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το νέο έτος. Ποιά κοινωνικά κριτήρια συζητάτε;

Θα έλεγα πως τα πράγματα πάνε στο ακριβώς αντίθετο. Παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, με εξαίρεση εκείνους που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τίποτα. Παράταση της απαγόρευσης, με εξαίρεση εκείνους που κάνουν κατάχρηση του προστατευτικού νόμου και δεν προσέρχονται ούτε καν για διακανονισμό. Παράταση της απαγόρευσης, με εξαιρέσεις που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν οι καταχραστές του νόμου και να ασκηθεί πίεση σε όσους μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους. Συνέχιση, δηλαδή, της προστασίας για όλους, πλην εκείνων, που ενώ μπορούν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Πλην εκείνων, που έχουν τη δυνατότητα αλλά κάνουν κατάχρηση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου σε βάρος του συνόλου των δανειοληπτών, του συνόλου των ιδιοκτητών και του συνόλου των πολιτών που θα ήθελαν αύριο να πάρουν στεγαστικό δάνειο αλλά δεν θα μπορούν.

– Φοβάστε ότι οι πλειστηριασμοί θα φέρουν το «ατύχημα»;

Κανένας δεν υποστηρίζει μια γενική και πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Κάτι τέτοιο άλλωστε – εάν έβγαιναν δηλαδή αυτή τη στιγμή σχεδόν 100.000 σπίτια στο σφυρί – δεν θα συνέφερε κανένα. Ούτε τις τράπεζες, ούτε τους συνεπείς δανειολήπτες, ούτε γενικότερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε κραχ στην αγορά ακινήτων με δυσμενείς συνέπειες για όλους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν μπορεί να αφορά το σπίτι του φτωχού, του άνεργου και αυτού που αντικειμενικά είναι σε αδυναμία να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του λόγω της οικονομικής κρίσης. Και από τη στιγμή που δεν είναι αυτός ο προσανατολισμός, δεν μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις σαν αυτές που λέτε.

– Τα υπουργεία …ίδρωσαν να βρουν τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους για διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Το δεύτερο κύμα, άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο, από πού θα βρεθεί; Οι δήμοι έχουν «περίσσευμα» ή θεωρούνται εύκολη λύση;

Δεν θα προκαταλάβω αποφάσεις που αφορούν άλλα υπουργεία. Θα πω όμως, πως δεν θα ισχύσει η ίδια δεξαμενή σε επόμενες φάσεις. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους Δήμους, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην φάση της κινητικότητας και του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Όμως για να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένους δήμους είναι υπερστελεχωμένες και ποιες όχι, αλλά και ποιοι δήμοι σε σχέση με κάποιους άλλους έχουν πλεονάζον προσωπικό.

Η Γερμανία θα άντεχε;

– Η Αμυγδαλέζα επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση και το το «Δουβλίνο 2». Πώς θα κινηθείτε;

Η Ελλάδα χειρίζεται το 90% των παράνομων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. Και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αντέξει ούτε να το αντιμετωπίσει μόνη της. Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους – και τους έχει θέσει το θέμα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας – αφού εμείς ανταποκρινόμαστε στις δικές μας υποχρεώσεις, να κάνουν και αυτοί το ίδιο.
Δεν μπορεί το κριτήριο της πρώτης εισόδου, να είναι το κριτήριο για την εξέταση των θεμάτων ασύλου, όπως προβλέπει το Δουβλίνο 2. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σύστημα επαναδιανομής, στη βάση του οποίου οι λαθρομετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επαναπατριστούν, να μοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την έκταση, το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε μιας.
Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων, ιδίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, δεν αντέχει άλλο. Καμία κοινωνία δεν θα άντεχε άλλο. Η Γερμανία για παράδειγμα η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, θα άντεχε να πάρει δώδεκα εκατομμύρια παράνομους μετανάστες; Πως ζητάνε λοιπόν από εμάς να κάνουμε αυτό που οι ίδιοι δεν μπορούν;

– Άνεργοι, ανασφάλιστοι. Πέραν της κοινωνικής παραμέτρου, οδηγούνται σε κατάρρευση τα Ταμεία και σε …περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Οπότε;

Είναι γεγονός – και το είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης – ότι με τα σημερινά δεδομένα το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται αναδόμηση εκ βάθρων. Δεν πρόκειται όμως να υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα οριζόντια μέτρα στις συντάξεις, όπως δεν θα υπάρξουν ούτε για τους μισθούς. Εκείνο που προέχει είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, η πάταξη της μαύρης εργασίας και βέβαια η τόνωση της απασχόλησης.

– Οι εκτιμήσεις του Ιουνίου για νέο δάνειο λόγω χρηματοδοτικού κενού προβάλλονται ως βεβαιότητα – πχ από το Spiegel. Αντέχει η χώρα νέο Μνημόνιο;

Απαντώ ευθέως: Δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η κυβέρνηση νέες αυξήσεις φόρων και νέα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Τέτοια μέτρα – όπως κατ’ επανάληψη έχει πει ο Πρωθυπουργός – δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την περίοδο μετά τον Ιούλιο του 2014, είναι βέβαιο πως από τη στιγμή που τηρούμε τις δεσμεύεις μας θα τηρήσουν και οι εταίροι μας τις δικές τους. Τόσο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό όσο και για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα

– Στις ψηφοφορίες του Ιουλίου οι κυβερνητικοί εταίροι μετρήσατε πέντε διαφοροποιήσεις βουλευτών σας και ακραίες δηλώσεις όπως της Θ. Τζάκρη για τον Πρωθυπουργό. Έτσι θα προχωρήσετε;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι υπουργοί παίρνουμε αποφάσεις, στις οποίες μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, τροποποιήσεις και διορθώσεις. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να ακούμε όλους τους συναδέλφους και κατά κύριο λόγο αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι επίσης γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνάδελφοι βουλευτές, εξαιτίας της σχέσης τους με ένα θέμα ή με τον κόσμο που το αφορά, μπορεί να εκφράζουν πιο έντονες διαφοροποιήσεις. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Στην κρίσιμη ώρα, όταν από τη μια μπαίνουν τα επιμέρους και από την άλλη το εθνικό συμφέρον, η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα. Έχω, λοιπόν, την πεποίθηση ότι κανένας από τους συναδέλφους, που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ανακόψει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση