γ-κατρούγκαλος-προτεραιότητα-η-θεσμο-136780
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 26.11.2015 | 14:33

Γ. Κατρούγκαλος: Προτεραιότητα η θεσμοθέτηση καλών πρακτικών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Γενικό Διευθυντή του ILO, Guy Ryder πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε:

«Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) από το 1919 όταν ιδρύθηκε, προσπαθεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Προωθεί και ενσωματώνει την ιδέα του κοινωνικού διαλόγου από την ίδια της την διοίκηση που βασίζεται στη συγκυβέρνηση που περιλαμβάνει εκπροσώπους του Κράτους, της εργοδοσίας και των Συνδικάτων.

Όλη την περίοδο των Μνημονίων η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) έχει προσπαθήσει σύμφωνα με τον καταστατικό της ρόλο να βοηθήσει.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα από τότε που ανέλαβα τo υπουργείo αλλά και παλαιότερα επί υπουργού Π. Σκουρλέτη έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην υπεράσπιση θέσεων που είναι σύμφωνες με τον καταστατικό της προορισμό.

Ήδη στο παρελθόν και πριν τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχε βοηθήσει τους κοινωνικούς συνομιλητές (εργοδοσία και συνδικάτα) να συζητήσουν επί των θεμάτων που έθεταν οι θεσμοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε κοινή δήλωση όλων των κοινωνικών εταίρων (εργοδοσίας και συνδικάτων) για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου που όπως γνωρίζετε θέτουν οι θεσμοί. Όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της εργοδοσίας, είχαν συμφωνήσει υπό την σκέπη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται, δεν είναι επίκαιρο για την Ελλάδα…

Σε ότι αφορά το τελευταίο διάστημα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μας έχει βοηθήσει καθοριστικά στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Έχει αποστείλει την δική της ομάδα για να μας βοηθήσει στο να καθορίσουμε τεχνικά θέματα που αφορούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και θέλω να ελπίζω ότι θα συνεχίσει να μας βοηθά στον τομέα αυτό. Και όπως γνωρίζετε, στον τομέα των εργασιακών, στο Μνημόνιο πετύχαμε να περιληφθεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ως ο διαιτητής κατά κάποιον τρόπο των απόψεων, των μερών, εμάς και των θεσμών και από τη νέα χρονιά η συμβολή της θα είναι σημαντική στην προσπάθεια να ξαναγυρίσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα.

Όπως έχω πει πολλές φορές θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης στον τομέα αυτό, ακριβώς γιατί το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις καλές διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.

Επομένως, αυτό που θα καθορίσουμε ότι είναι σήμερα καλή πρακτική για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, αύριο μπορεί να ισχύει στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στο Παρίσι.

Είμαι ευγνώμων στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και προσωπικά στον Γενικό Διευθυντή της κ. Ράιντερ και ελπίζω πράγματι ότι πρόκειται για μία σχέση στρατηγική που έχει πολύ μεγάλο μέλλον και που πρόκειται να βοηθήσει τον κόσμο της εργασίας και την Ελλάδα, την χώρα μας γενικότερα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Η παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι θεσμική. Επομένως είναι στρατηγικής σημασίας, αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίσουμε εμείς με τους κοινωνικούς συνομιλητές. Είμαστε σε ένα δρόμο που ήδη τα συζητήσαμε αυτά το προηγούμενο διάστημα και νομίζω ότι θα έχουμε λύσεις. Αλλά αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι θέλουμε την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως στρατηγικό σύμμαχο, όχι τόσο πολύ για τα επίκαιρα ζητήματα αλλά για τα στρατηγικά, τα μακροπρόθεσμα».

Σε άλλη ερώτηση για το και για τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε:

«Όχι, δεν υπάρχει συνεργασία, υπάρχει τεχνική βοήθεια. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει το δικό της αυτοτελή θεσμικό ρόλο, είναι εδώ για να μας δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση με βάση τη διεθνή σύμβαση εργασίας 102 που αποτελεί τον βασικό οδηγό, τον βασικό κανόνα αναφοράς στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αλλά όπως σας είπα, πάντοτε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είναι υπέρ του κόσμου της εργασίας και γι αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρόκειται να μας βοηθήσει πολύ στον τομέα αυτό».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ILO, Guy Ryder, σημείωσε:

«Μετά από την συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό μερικούς μήνες πριν στη Γενεύη, είμαι σήμερα εδώ για να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε και εστιάζουμε συγκεκριμένα σε δύο τομείς:

Πρώτα από όλα σε τομείς πρακτικής συνεργασίας τους οποίους έχει αναλάβει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μαζί με την κυβέρνηση και είχαμε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τον Υπουργό στα θέματα αυτά.

Δεύτερο θέμα πολύ σημαντικό είναι να δοθεί άλλη μία φορά έμφαση στις ευθύνες που έχει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στην Ελλάδα. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχουμε πει ότι το θέμα της εργασίας, της χρηματοοικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν ως απάντησή μας στην κρίση αυτή. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο απέναντι στην Ελλάδα.

Έτσι, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε σοβαρά ζητήματα που συζητήθηκαν σήμερα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και το θέμα των συντάξεων. Στο συνταξιοδοτικό σύστημα οι τυχόν μεταρρυθμίσεις, που θα πραγματοποιηθούν, πρέπει να το καταστήσουν βιώσιμο.

Συζητήσαμε συγκεκριμένα με τον υπουργό και τις αναπληρώτριες υπουργούς, θέματα δημοσίων προγραμμάτων απασχόλησης ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να βρουν εργασία στην Ελλάδα, θέματα κοινωνικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί και θέλω να τονίσω ότι δεν μιλάμε για θεωρία, δεν είναι θεωρητικές δηλώσεις, δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για πρακτικά έργα, στα οποία θα προβούμε, και ελπίζω ότι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα και όχι απλώς από τις δηλώσεις μας στον ελληνικό λαό.

Η διεθνής Οργάνωση Εργασίας σκοπεύει να παράσχει συγκεκριμένο έργο το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις καταστατικές της υποχρεώσεις και την νομοθεσία και βεβαίως σύμφωνο με τις υποχρεώσεις απέναντι σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Και αυτό θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

Το τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω είναι ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αποδίδει μέγιστη σημασία στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου. Αυτό είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό και στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας διότι πιστεύουμε βαθύτατα ότι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι, δηλαδή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθούν σωστές απαντήσεις στα θέματα που ταλανίζουν την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης. Αργότερα σήμερα, εκτός από τις συναντήσεις με τον υπουργό και τις αναπληρώτριες υπουργούς, θα συναντηθώ με εκπροσώπους εργοδοτών όπως για παράδειγμα τον ΣΕΒ -μεταξύ άλλων- και θα τονίσουμε την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει τριμερής συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».