φωτογραφικές-διατάξεις-με-στόχο-την-π-166784
ΠΑΙΔΕΙΑ | 18.05.2015 | 19:10

Φωτογραφικές διατάξεις με στόχο την παραμονή στη Γερμανία “αρεστών” εκπαιδευτικών – Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο «καταγγέλλονται φωτογραφικές διατάξεις με στόχο την παραμονή στη Γερμανία “αρεστών” εκπαιδευτικών εις βάρος άλλων που θέλουν να αποσπαστούν».

Η σχετική καταγγελία έγινε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μια τροποποίηση σχετικά με τις παρατάσεις απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό έγινε κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. «Το ότι είναι καθαρά φωτογραφική διάταξη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δίδεται παράταση στους υπαλλήλους των οποίων τα τέκνα θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στην 3η Γυμνασίου ή την 2η Λυκείου, τη στιγμή που ο νόμος (…) προβλέπει ότι τα τέκνα υπαλλήλων εξωτερικού που έχουν φοιτήσει ή τρία χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θεμελιώνουν δικαίωμα για τις ειδικές εξετάσεις τέκνων υπαλλήλων εξωτερικού».

Το υπουργείο απαντά ότι, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, διατηρείται και φέτος τη δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών του εξωτερικού και όχι μόνο της Γερμανίας, που είναι και γονείς παιδιών τα οποία θα φοιτήσουν του χρόνου στην Γ’ Γυμνασίου ή στην Γ’ Λυκείου, να παρατείνουν την απόσπασή τους.

«Το μέτρο -που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φωτογραφική διάταξη και δεν αφορά “αρεστούς”, αλλά όλους τους εκπαιδευτικούς της αλλοδαπής – κρίθηκε και φέτος απαραίτητο, καθώς για το υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει ισχυρότερο αγαθό από το αγαθό της προστασίας των παιδιών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκονται. Για πρώτη φορά, ωστόσο, γίνεται σαφές στην εγκύκλιο ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που λαμβάνεται αυτό το μέτρο και ότι εφεξής δεν θα υπάρχει νέα δυνατότητα παράτασης, ώστε οι οικογένειες να κάνουν τον προγραμματισμό τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ως φωτογραφική καταγγέλλεται επίσης διάταξη που προβλέπει ότι στο ποσοστό των παιδιών των ομογενών στα ΑΕΙ εντάσσονται και τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν μόνο δύο χρόνια στο εξωτερικό (από πέντε που ήταν μέχρι τώρα) καθώς και τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, τα οποία έχουν πλήρη φοίτηση στη Β’ τάξη ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2013-2014 και μετεγγράφησαν στην τελευταία τάξη Γενικού Λυκείου της ημεδαπής το χρονικό διάστημα από την έναρξη των μαθημάτων του Β’ Τετραμήνου των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής και μέχρι και δέκα ημέρες πριν από την λήξη τους κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η πρόβλεψη που εντάσσει στο ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν δύο χρόνια στο εξωτερικό, έγινε με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των εισακτέων και με δεδομένη την μεγάλη ροή “νεο-μεταναστών” Ελλήνων σε χώρες όπως η Γερμανία, εξαιτίας της μνημονιακής καταιγίδας που έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία».

Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται τέλος ότι έχει διαπιστωθεί μεγάλη ανομία στη λειτουργία ορισμένων σχολείων της Γερμανίας και βούληση είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.