φεκ-για-dentist-pass-κδβμ-παράταση-για-προτάσει-639041
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 03.02.2023 | 22:58

ΦΕΚ για dentist pass, ΚΔΒΜ & παράταση για προτάσεις σε τιμές ζώνης Δήμων

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 5015/2023 για την Ψυχική Υγεία και Dentist pass.

Σε αυτό το ΦΕΚ υπάρχουν ρυθμίσεις για αίτηση έκδοσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ενίσχυσης οδοντιατρικής φροντίδας στα Κ.Ε.Π., πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και υποβολή γνώμης δήμων για τον προσδιορισμό της τιμής ζώνης ακινήτων.

 

Ειδικότερα:

 

Άρθρο τρίτο

Υλοποίηση προγραμμάτων για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (dentist pass)

1.Παρέχεται οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»» (κωδικός Δράσης 16783), του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., που χρηματοδοτείται σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.», με αρμόδιο Υπουργείο το Υπουργείο Υγείας, για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε φυσικά πρόσωπα ηλικίας έξι (6) έως δώδεκα (12) ετών (δικαιούχοι).

2.Η οικονομική ενίσχυση της παρ. 1 πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), αντίστοιχα. Για την έκδοση της ανωτέρω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος (Η.Π.Π.), από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε.), η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. αποτελεί φορέα υλοποίησης του έργου και επέχει θέση εκτελούσας την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

3.Η Η.Π.Π. είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). Στην Η.Π.Π. εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα (εκπρόσωπος) των δικαιούχων της παρ. 1., αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του – διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, συμπληρώνοντας τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) του ανηλίκου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην Η.Π.Π. και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του. Για τον σκοπό της επαλήθευσης των δικαιούχων της παρ. 1, το πληροφοριακό σύστημα της Η.Π.Π. διαλειτουργεί, ιδίως με το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ- ΕΜΑΕΣ.

4.Η αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ποσού οικονομικής ενίσχυσης της παρ. 1 δύναται να υποβληθεί από τα πρόσωπα της παρ. 3 και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

5.Η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε., ως φορέας υλοποίησης του έργου και επέχουσα θέση εκτελούσας την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, αναλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση της Η.Π.Π., καθώς και την οργάνωση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων δεδομένων από κάθε πηγή, την τήρηση υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην ομαλή λειτουργία της Η.Π.Π., τηρώντας τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

6.Η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε., ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, και εποπτεύεται ως προς τα ανωτέρω από τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας.

7.Μετά από την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος, διαβιβάζονται στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της παρ. 1, τα στοιχεία του προσώπου που υποβάλλει την αίτηση, και ειδικότερα το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του, τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

8.Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα της παρ. 3 για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο της παρ. 1 και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

9.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά οδοντιατρική πράξη, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγησή της, οι δικαιούχοι, οι ειδικότητες οδοντιάτρων που δύνα- νται να συμμετέχουν, ο χρόνος έναρξης και λήξης της παραγωγικής λειτουργίας της Η.Π.Π., τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη λειτουργία της, οι απαραίτητες διαλειτουργικότητες, ο χρόνος απενεργοποίησης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, και η διαδικασία επιστροφής οποιουδήποτε εναπομείναντος ποσού οικονομικής ενίσχυσης στο Δημόσιο, ο τρόπος και η διαδικασία πληρωμής και πιστοποίησης των οδοντιάτρων, τα ειδικότερα ζητήματα εκκαθάρισης του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε τεχνικό ή άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με τη διαχείριση, παρακολούθηση, χρηματοδότηση, υλοποίηση, λειτουργία και εκτέλεση του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

 

 

 

Άρθρο εικοστό έβδομο

Πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης – Τροποποίηση περ. β) παρ. 17 άρθρου 169 ν. 4763/2020

1.Η περ. β) της παρ. 17 του άρθρου 169 του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί των μεταβατικών διατάξεων του νόμου αυτού, τροποποιείται, ως προς την ημερομηνία από την οποία τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) που υποχρεούνται να υποβάλουν προς πιστοποίηση τα προγράμματά τους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 57 του ίδιου νόμου, υποχρεούνται να παρέχουν πιστοποιημένα προγράμματα, και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Από 30.9.2023, τα Κ.Δ.Β.Μ., που υποχρεούνται να υποβάλουν προς πιστοποίηση τα προγράμματά τους, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 57, υποχρεούνται να παρέχουν πιστοποιημένα προγράμματα.».

2.Η παρ. 1 ισχύει από την 31η.12.2022.

 

 

 

Άρθρο εικοστό ένατο

Υποβολή γνώμης δήμων για τον προσδιορισμό της τιμής ζώνης ακινήτων – Τροποποίηση παρ. 1Α άρθρου 41 ν. 1249/1982

Το όγδοο εδάφιο της παρ. 1Α του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 (Α’ 43), περί προσδιορισμού της τιμής ζώνης ακινήτων, τροποποιείται ως προς την προθεσμία της δυνατότητας υποβολής γνώμης από τους δήμους για τις τιμές ζώνης εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας και διαμορφώνεται ως εξής:

«Ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375) οι δήμοι δύνανται από τις 10.12.2022 έως και τις 6.2.2023 να υποβάλουν τη γνώμη του έβδομου εδαφίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας.».