φάμελλος-αυτοδιοίκηση-για-την-κοινω-508730
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.10.2018 | 10:42

Φάμελλος: «Αυτοδιοίκηση για την κοινωνία και όχι κλειστό κλαμπ εξουσίας»

“Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, απέναντι στις ακροδεξιές παρεκκλίσεις, την ανεργία, τον νεοφιλελευθερισμό και την κατασπατάληση του περιβάλλοντος είναι περισσότερη εργασία, αλληλεγγύη, δημοκρατία, βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του πλανήτη και του περιβάλλοντος. Αυτή η πρόταση αποτελεί και το σημείο συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων για μια Ευρώπη καλύτερη, για μια Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες της”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Τύπος Θεσσαλονίκης”.

Σε ερώτηση για τη ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης και τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα την εποχή της κυκλικής οικονομίας να προβάλει πιλοτικές εφαρμογές για παραλίες χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, για τουριστικό προϊόν που θα αντανακλά πλήρως το υψηλής ποιότητας φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Επίσης σημείωσε ότι η νέα επανάσταση για το πλαστικό είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από ελληνικές βιομηχανίες που θα έχουν ενσωματώσει την επαναχρησιμοποίηση και την ανακυκλωσιμότητα, διότι δυστυχώς σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό πλαστικών, που κυμαίνεται από 6-8%, εμπεριέχουν ανακυκλώσιμες ύλες.

Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα ζητήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, να περάσουμε πλέον σε ουσιαστικά βήματα αλλαγής του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενέργεια, και να σχεδιάσουμε από τώρα ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα: “Ο στόχος του ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030 για παραγωγή του 50% της ενέργειας στη χώρα μας από ΑΠΕ αποδεικνύει την προσήλωσή μας στην αλλαγή πολιτικής. Αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν αλλάξουμε όλοι καταναλωτικές και παραγωγικές συνήθειες”.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι αναρτήθηκαν στις 19/10 οι δασικοί χάρτες στην Ανατολική Αττική, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση στην Κεντρική Μακεδονία και η διαδικασία της ανάρτησης θα ολοκληρωθεί στο 100% της χώρας μέσα στο 2019: “Στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, απολύτως συνεπείς με τις συνταγματικές προβλέψεις και τις δεσμεύσεις μας, αναρτήσαμε δασικούς χάρτες που συμπεριλαμβάνουν την κήρυξη της αναδασωτέας στις δασικές περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά και την προστασία της περιοχής, ενώ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών ξεκαθαρίζονται οι χρήσεις γης και η δυνατότητα ανοικοδόμησης, έτσι ώστε η ανοικοδόμηση στο Μάτι να μπορέσει γίνει με ορθούς πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Στη συνέχεια στάθηκε στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια παρέχεται πλέον το αγαθό του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις, αποδεικνύοντας το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και για την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και για την οικονομία των νοικοκυριών και των επαγγελματιών: “Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορεί ακόμα και σε συνθήκες μνημονίου να τα καταφέρνουμε και να ασκούνται πολιτικές προς το συμφέρον των πολιτών. Αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής που εφαρμόζεται από αυτή την κυβέρνηση”.

Ξεκάθαρη ήταν η θέση του Αν. ΥΠΕΝ και για την τοπική αυτοδιοίκηση: περιορισμός θητειών, αυτοδιοικητικό προφίλ, αξιοποίηση νέων και ενεργών πολιτών, αξιολόγηση από τους πολίτες και όχι από τα κόμματα, υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών :“Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει καταθέσει και υλοποιεί ένα νέο όραμα για τη Θεσσαλονίκη, με πολλές μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στην πόλη. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της συζήτησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές”. Επίσης ανέφερε ότι η απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία να ξανανιώσει η αυτοδιοίκηση, διότι η ψήφος όλων των πολιτών θα έχει την ίδια βαρύτητα, αλλά θα υπάρχει και απόλυτη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση της κοινωνίας πέρα από τα κλειστά κλαμπ τοπικής εξουσίας: “Αυτό χρειαζόμαστε. Να εμπιστευτούμε τη βούληση της κοινωνίας, να έχουμε πραγματικές αυτοδιοικητικές φωνές και η Θεσσαλονίκη να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον. Να στηριχθεί στα θετικά του παρελθόντος και να κοιτάξει μπροστά”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από εργασία, επιχειρηματικότητα, σύγχρονα έργα υποδομής και κοινωνία που δημιουργεί, όπως πάντα έκανε. Το προοδευτικό της παρελθόν μπορεί να αποτελέσει σηματοδότη για το μέλλον της πόλης. Μιας πόλης ανοιχτής στις ιδέες και στη δημιουργία, φιλικής και επικοινωνιακής, με ένα σύγχρονο λιμάνι και ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, με ισχυρές υποδομές και παρεμβάσεις στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, που δίνουν και μία ιδιαίτερη δυνατότητα και ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη, και πάνω από όλα με τον πολίτη πρωταγωνιστή: “Δυστυχώς, τόσα χρόνια ο μόνος στόχος που είχε το παλιό πολιτικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης ήταν να ανανεώσει τις καρέκλες του και τώρα φαίνεται η γύμνια τους”.​