νομοσχέδιο-ευπ-σύγκρουση-κορυφής-στη-1081650
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.12.2022 | 08:26

Νομοσχέδιο ΕΥΠ: Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για τις υποκλοπές (live)

Σε επίπεδο κορυφής μεταφέρεται σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία η σύγκρουση των κομμάτων για τις υποκλοπές με τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Οι τόνοι, στον απόηχο και των χθεσινών αιχμών Σαμαρά, αναμένεται να ανέβουν περισσότερο από ποτέ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει τη συγκεκριμένη συνεδρίαση για να ανοίξει ολόκληρη τη βεντάλια του θέματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου όλες τις προηγούμενες ημέρες ετοιμάζονταν για μία σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θα εστιάσει σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, θα τονίσει πως η υπόθεση ήδη έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, η οποία με τη συνδρομή των Αρχών ερευνά όλες τις πλευρές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης.

Δεύτερον, θα υπενθυμίσει πως ο ίδιος, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση των παρακολουθήσεων, πήρε άμεσα μέτρα με την αποπομπή τόσο του κ. Κοντολέοντος όσο και του κ. Δημητριάδη, κάτι που δείχνει την ανάληψη ευθυνών από πλευράς κυβέρνησης. Η λογική του πρωθυπουργού στο ζήτημα των υποκλοπών είναι ίδια, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, με άλλα «λάθη και παραλείψεις» που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Δηλαδή όταν διαπιστώνεται ένα λάθος υπάρχει άμεσα ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως συνέβη και στην Πολιτική Προστασία, όπου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, υπήρξε πλήρης αναδιοργάνωση.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως το ζήτημα των υποκλοπών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, καθώς ειδικά στη Δύση –που έχει και τις μεγαλύτερες ευαισθησίες στα ατομικά δικαιώματα– αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Η έκρηξη τέτοιων λογισμικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιδιωτικούς σκοπούς και να παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει, δε, πως η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που νομοθετεί ώστε να είναι παράνομα αυτά τα λογισμικά.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στα νέα «φίλτρα» που καθιερώνονται για τις παρακολουθήσεις, ενώ θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδίδεται σε λασπομαχίες.

Τέταρτον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για μετατροπή της πολιτικής ζωής του τόπου σε βούρκο. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει για μια ακόμη φορά να πει πως επιζητεί την πολιτική αντιπαράθεση και τη σύγκρουση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μόνο τη λασπομαχία, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πως εφόσον προκληθεί ξανά από τον κ. Τσίπρα θα απαντήσει σε πολύ υψηλούς τόνους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για πιθανούς στόχους παρακολουθήσεων με βάση δημοσιεύματα, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο

Ενα ακόμη «όπλο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και συζητήθηκαν αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου σε δύο βασικά σημεία: του χρόνου καταστροφής των αρχείων και του τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «εθνική ασφάλεια». Ο κ. Τσιάρας άφησε το βράδυ της Τρίτης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί.

Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για το θέμα των υποκλοπών και ζητώντας του να αρθεί το απόρρητο και να βγουν όλα στο φως. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πέντε ερωτήσεις στις οποίες δεν απάντησε ποτέ ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να έρθει στη Βουλή. Μάλιστα,  μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ηγεσία του στρατεύματος, ο Αλ. Τσίπρας έχει κινηθεί θεσμικά με τις συναντήσεις που έκανε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται αύριο, προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Ενημέρωση των πολιτών τρία χρόνια μετά την παρακολούθησή τους (άρα Ανδρουλάκης, Κουκάκης και ενδεχομένως υπουργοί και στρατηγοί θα μάθουν μετά τις εκλογές…)

–  αναδρομική ισχύ στη διάταξη για την ενημέρωση, αρνούμενο να άρει τις επιπτώσεις από την τροπολογία Πικραμένου-Τσιάρα της 31ης Μαρτίου 2021 με την οποία η ΕΥΠ μπορούσε να επικαλεστεί εθνικούς λόγους και να μην ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις που έκανε.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – εκτός Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια.