Εξομάλυνση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1 έως 2 εβδομάδες «βλέπει» η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε μία – δύο εβδομάδες.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Αθήνα, αλλά και κάποιοι που το βράδυ κοιμούνται στους καταυλισμούς και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τόνισε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν. «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία, γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι, υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα…», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Σε ό,τι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής». Απέρριψε ακόμη ότι έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι μέσω Αλβανίας ή μέσω Ιταλίας. «Απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει», παρατήρησε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ, ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!