Ευρω – «πέλεκυς» πάνω από Δήμους και Περιφέρειες: Η κυβέρνηση θα παρακρατάει από τους ΚΑΠ τα πρόστιμα του Ευρωδικαστηρίου (τροπολογία)

Στους δήμους και στις περιφέρειες θα πέφτει από δω και στο εξής ο «πέλεκυς» της ΕΕ σε ότι έχει να κάνει με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις που οφείλονται σε ενέργειες οργάνων των ΟΤΑ. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ορίζει σαφώς ότι σε περίπτωση τέτοιας καταδίκης της Ελλάδας, λόγω παραβίασης του κοινοτικού δικαίου, θα παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που εγγράφονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Μάλιστα το ποσό του προστίμου θα παρακρατείται από τους ΟΤΑ με υπουργική απόφαση. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις αφορούν κυρίως στον χώρο της ανάθεσης και εκτέλεσης έργων ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, «φωτογραφίζονται» τα χρηματικά πρόστιμα που επιδικάζονται στην Ελλάδα από το ευρωδικαστήριο, λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων και των αστικών λυμάτων. Τι θα συμβεί αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αρνηθούν, για οποιονδήποτε λόγο, να συμμορφωθούν στη δικαστική απόφαση εντός τριμήνου από την ημέρα που έλαβαν γνώση της απόφασης; Προβαίνει στις «απαραίτητες» ενέργειες ο ελεγκτής νομιμότητας ή ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης… Ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από στελέχη της αυτοδιοίκησης που θεωρούν ότι με τη ρύθμιση η κυβέρνηση «σπρώχνει» προς την τοπική αυτοδιοίκηση τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΕΕ, ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ, ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!