έτοιμο-το-προσχέδιο-της-κυβέρνησης-γι-179602
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.02.2015 | 10:12

Έτοιμο το προσχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι σε ανοιχτή επικοινωνία έτσι ώστε απόψε το βράδυ η συμφωνία να έχει κλείσει για την τετράμηνη παράταση που έχει ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Η τελική αξιολόγηση θα γίνει με διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, την Τρίτη, ενώ θα προηγηθεί και επεξεργασία του αιτήματος στο Euroworking Group.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στη λίστα θα περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

– Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής – διαφθοράς

Ανασυγκρότηση δημόσιου τομέα

Η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο δημόσιο

– Μέτρα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συλλογή των φόρων

– Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

– Ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα στο δημόσιο

– Περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων

– Αξιοποίηση εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνονται τα εργασιακά, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών, οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων του δημοσίου, αλλά και το ασφαλιστικό που αποτελούν θέματα εσωτερικού πολιτικού χειρισμού.

Άλλωστε για τα περισσότερα από τα παραπάνω η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει και τα ισοδύναμα προκειμένου να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα.

Πάντως τα δυο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου και αφορούν τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και η ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις αναμένεται να κατατεθούν Βουλή, αφού  κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και δεν είναι κάτι που θεωρείται απαγορευτικό μετά την συμφωνία της Παρασκευής.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση ή την μείωση των εσόδων και των εξόδων.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως η Αθήνα θα προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για  μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου των τσιγάρων και των καυσίμων, από τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Ο τελικός στόχος είναι να φτιαχτεί ένα μικρό κείμενο 2-3 σελίδων που θα αναφέρει πια μέτρα θα πάρει η Ελληνική κυβέρνηση. Εφόσον όλα κλείσουν θετικά το επόμενο κρίσιμο ραντεβού θα γίνει στα τέλη Απριλίου, όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αποσαφηνίσει ακριβώς τι πρέπει να κάνει, καθώς θα ξεκινήσει η αξιολόγηση.

«Αγκάθι» οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα αναταράξεις έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία που θα καταρτιστεί να θεωρηθεί υπαναχώρηση από το πρόγραμμα του κόμματος. όπως εξαγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την Πολιτική Γραμματεία της περασμένης εβδομάδας και την κομμουνιστική τάση, που όμως δεν έχει μεγάλη αντιπροσώπευση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη σκυτάλη πήραν ο Μανώλης Γλέζος, o Γιάννης Μηλιός με ένα twit, η Σοφία Σακοράφα και ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική και ζητά αυτοσυγκράτηση από τα στελέχη του κόμματος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση η οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «τώρα αρχίζει». Μάλιστα ζητούν αναμονή μέχρι να έρθουν τα πρώτα νομοσχέδια της Βουλής τα οποία θα δείξουν τη μετάβαση στην μεταμνημονιακή περίοδο.

Δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να γίνει ενημέρωση των στελεχών στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αλλά και μέσα στον Μάρτιο να συνέλθει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το βράδυ του Σαββάτου όλοι οι υπουργοί εξέφρασαν τη στήριξή τους στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη συμφωνίας.

πηγή: news247.gr