ΕΣΠΑ: Στροφή στην «πράσινη» οικονομία προαναγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
1
Ιούλιος
Back

ΕΣΠΑ: Στροφή στην «πράσινη» οικονομία προαναγγέλλει ο Αλ. Χαρίτσης

Εστίαση σε νέους, «πράσινους» τομείς της παραγωγής οι οποίοι έχουν υποβαθμιστεί προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Greenagenda.gr.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, «στην Ελλάδα είχαμε παραμελήσει τη διάσταση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, αν και υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και πολλές δυνατότητες».

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ σηματοδοτεί στροφή σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, ο ενεργειακός τομέας, οι τουριστικές υπηρεσίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και η ποιότητα ζωής στις πόλεις. Παράλληλα, «ανασχεδιάζονται τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και παρατείνεται η δράση τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ σχεδιάζονται νέα εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που δεν θα τα διαχειρίζονται οι συστημικές τράπεζες, αλλά νέοι φορείς, όπως η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Στην επιδίωξη της τόνωσης της «πράσινης επιχειρηματικότητας», προγραμματίζονται εντός του 2016 δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν υποέργα της περιόδου 2007-2013 (ολοκλήρωση υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων), ενώ άλλες είναι εντελώς καινούργιες και συνδέονται με τη διαχείριση αποβλήτων, την αποκατάσταση μονοπατιών τουριστικών προορισμών, τον εκσυγχρονισμό κατασκηνώσεων σε περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στις πόλεις.

Εξάλλου, η εφαρμογή των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, με την έκδοση των νέων προσκλήσεων. «Σε ό,τι αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, έχουν προδημοσιευτεί τέσσερις προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επιδοτήσεις. Η προκήρυξη του α΄ κύκλου των προγραμμάτων με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ θα γίνει εντός του Ιανουαρίου, ενώ ο β’ κύκλος θα προκηρυχθεί το Μάιο. Θα δοθεί τουλάχιστον δίμηνο περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης, ενώ επιλέξιμες θα είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης» αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας.

Όπως τονίζει, εντός του Ιανουαρίου θα υπάρξουν και νέες δράσεις που θα αφορούν την ανάπτυξη clusters και λοιπών δομών εκκόλαψης επιχειρήσεων, ενώ άλλες δράσεις θα αφορούν την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων σε επιχειρήσεις των τομέων αυτών.

Ο υφυπουργός Οικονομίας δηλώνει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκπόνηση ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των οικιών, αντίστοιχου εκείνου του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά και «φιλικότερου προς τον πολίτη».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!