Έρχονται τα ψηφιακά ληξιαρχεία – Τα πλεονεκτήματα του έργου

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι έτοιμη η ψηφιοποίηση των ληξιαρχικών πράξεων των ληξιαρχείων όλης της χώρας. Το έργο θα εκσυγχρονίσει τα Ληξιαρχεία, θα οδηγήσει στη σταδιακή κατάργηση των χειρόγραφων ληξιαρχικών βιβλίων, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του ρόλου των ΚΕΠ και θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση του πολίτη. Παράλληλα, με τη δημιουργία της κεντρικής βάσης δεδομένων Εθνικού Ληξιαρχείου και η διασύνδεσή της με την κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου με την δημιουργία του Μητρώου Πολιτών, θα δημιουργήσουν ενιαία ολοκληρωμένη εικόνα κάθε πολίτη από τη γέννησή έως το θάνατό του.

Επίσης με αυτό τον τρόπο, θα εξαλειφθούν φαινόμενα όπως αυτά των παράνομων ληξιαρχικών πράξεων, των συντάξεων που εισπράττονται από μη δικαιούχους και τα οποία επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος ενώ ταυτόχρονα αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης.

Η υλοποίηση του έργου αφορά 1.034 Ληξιαρχεία και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 41,9 εκατομμύρια Ευρώ. Αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2015 ενώ μέχρι σήμερα έχουν «σαρωθεί» στα Ληξιαρχεία περίπου 4 εκατομ. Ληξιαρχικές Πράξεις και έχουν καταχωρηθεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία περίπου 1,5 εκατομ. Ληξιαρχικών Πράξεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του σημαντικού αυτού έργου τόνισε: «Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το κέντρο καταχώρησης του Εθνικού Ληξιαρχείου. Είναι 800 εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουνε εδώ σ’ ένα έργο του ιδιωτικού τομέα το οποίο βεβαίως και θα παραληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Καταχωρούν ληξιαρχικές πράξεις από όλη την Ελλάδα . Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που μαζί με το Εθνικό Δημοτολόγιο θα αποτελέσουν τη βάση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης . Πρόκειται ,δηλαδή στην πραγματικότητα, για ένα έργο αναπτυξιακό το οποίο θα βοηθήσει τόσο τη δημόσια διοίκηση όσο και ευρύτερα την ελληνική οικονομία».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΑ, ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΨΗΦΙΑΚΑ


Αφήστε μια απάντηση