Έρχεται το πρώτο «τσεκούρι» στις συντάξεις: Οι δανειστές θέλουν 17% κούρεμα - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
7
Δεκέμβριος
Back

Έρχεται το πρώτο «τσεκούρι» στις συντάξεις: Οι δανειστές θέλουν 17% κούρεμα

Σαν ..έτοιμα από καιρό να σκληρύνουν τη στάση τους εμφανίστηκαν τα τεχνικά κλιμάκια στην πρώτη επαφή που είχαν με στελέχη του υπουργείου εργασίας (μέσω τηλεδιάσκεψης).

Mε το «καλησπέρα» αμφισβήτησαν την διαδικασία του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, ρωτώντας επανειλημμένως πως θα γίνει αυτό, πόσο θα κοστίσει και αν θα επιτευχθεί εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη όπως έχει συμφωνηθεί.

Η εμμονή τους στο δημοσιονομικό στόχο, αφήνει να εννοηθεί ότι οι επικεφαλής των δανειστών (όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα) θα απαιτήσουν περικοπή των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων. Απαντήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και την ασφυκτική πίεση που ασκούν αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιχειρήσουν να δώσουν στις 11:30 το πρωί Κατρούγκαλος, Αποστόλου και Αλεξιάδης.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι τεχνικοί σύμβουλοι των δανειστών με στελέχη ζήτησαν επίσης αποσαφηνίσεις για την καταβολή της εθνικής σύνταξης. Συγκεκριμένα ρώτησαν αν θα χορηγείται μετά από 15 χρόνια ασφάλισης και αν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως είναι γνωστό ζητούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Τα κλιμάκια διατύπωσαν ενστάσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία χαρακτήρισαν υψηλά. Σύμφωνα με τα μοντέλα που παρουσίασε το υπουργείο , οι νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65%-67% του συντάξιμου μισθού ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται να υπερβαίνουν το 50% 55% (εθνική +αναλογική σύνταξη). Προτείνουν, δηλαδή, επιπλέον κούρεμα 10%-17% στις νέες συντάξεις.

Ζήτησαν επίσης ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου Κατρούγκαλου, δηλαδή πότε θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο σύστημα και να ολοκληρώσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Παρότι η κυβέρνηση δε μετακινείται από την «κόκκινη γραμμή» περί προστασίας των κύριων συντάξεων, αν οι θεσμοί δε δεχτούν τελικά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης, δε θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συλλέξουν τα πρόσθετα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές προκειμένου να αξιολογήσουν αν η προτεινόμενη μεταρρύθμιση «πιάνει» το δημοσιονομικό στόχο για την εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ από φέτος και έως το 2018 και αν το νέο σύστημα εξασφαλίζει ισονομία και βιωσιμότητα σε βάθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές διαφωνούν, επίσης, για την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη (σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια) όπως και για την πριμοδότηση των συντάξεων των χαμηλών εισοδημάτων έως 30 έτη σε βάρος των μεσαίων και υψηλότερων. Τέλος , θέτουν αιφνιδίως και θέμα εφάπαξ. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζουν το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!