Εργαζόμενοι ΓΓ Ισότητας Φύλων: Ευάλωτες οι γυναίκες με την κατάργηση Γραμματείας

Πρόσκληση «σε κάθε ευαισθητοποιημένο/η πολίτη, φορέα, οργάνωση, συλλογικότητα, να υπογράψει και να διαδώσει» το ψήφισμά τους, σύμφωνα με το οποίο καταδικάζεται η κατάργηση από την κυβέρνηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων απευθύνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της Γραμματείας.

Σε μια κοινωνία που γονατίζει υπό το βάρος της φτώχιας, της ανεργίας και της συνεχώς αυξανόμενης βίας στο δρόμο, στην οικογένεια, στο σχολείο, η βία κατά των γυναικών τείνει να λάβει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας, διαπίστωση που αποτελεί κοινό τόπο για τους/ις εμπλεκόμενους/ες επαγγελματίες, σημειώνουν οι εργαζόμενοι της ΓΓ Ισότητας των Φύλων, η κυβέρνηση επιλέγει να τη… μεταρρυθμίσει.

«Η εν λόγω “μεταρρύθμιση” προτείνει την περικοπή σχεδόν κατά 80% των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αγνοώντας προκλητικά τις Διεθνείς Συμβάσεις και τις πρόσφατες συστάσεις προς τη χώρα μας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) η οποία έκρινε ως επιβεβλημένη την ανεξαρτησία και αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΓ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ
Σε μία συγκυρία που το κράτος Πρόνοιας στην Ελλάδα συρρικνώνεται επικίνδυνα με καταφανείς επιπτώσεις σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που τα ανθρώπινα δικαιώματα απαξιώνονται και καταπατώνται, μια πραγματικότητα που στα διεθνή μέσα συχνά προβάλλεται ως χαρακτηριστικό δείγμα «ανθρωπιστικής κρίσης», η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, εκφράζει την πρόθεσή της για την «μεταρρύθμιση»- κατ’ ουσία κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων που λειτουργεί από το 1985 ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα που σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές για την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Συνιστά δε, τον κατεξοχήν φορέα που παρέχει υπηρεσίες για τη στήριξη και προστασία των γυναικών που υφίστανται βία κ βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σε μια κοινωνία που γονατίζει υπό το βάρος της φτώχιας, της ανεργίας κ της συνεχώς αυξανόμενης βίας στο δρόμο, στην οικογένεια, στο σχολείο, η βία κατά των γυναικών τείνει να λάβει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας, διαπίστωση που αποτελεί κοινό τόπο για τους/ις εμπλεκόμενους/ες επαγγελματίες. Ήταν χιλιάδες οι κλήσεις που δέχτηκε το 2012 η τηλεφωνική γραμμή για τη βία κατά των γυναικών κ πολλές εκατοντάδες οι γυναίκες που αναζήτησαν στήριξη στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Τώρα που οι γυναίκες καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτες, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνιστά ένα θεσμό αναγκαίο περισσότερο από ποτέ.

Η εν λόγω «μεταρρύθμιση» προτείνει την περικοπή σχεδόν κατά 80% των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, αγνοώντας προκλητικά τις Διεθνείς Συμβάσεις και τις πρόσφατες συστάσεις προς τη χώρα μας από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) η οποία έκρινε ως επιβεβλημένη την ανεξαρτησία και αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Οι εργαζόμενες/οι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, απευθύνουμε πρόσκληση σε κάθε ευαισθητοποιημένο/η πολίτη, φορέα, οργάνωση, συλλογικότητα, να υπογράψει και να διαδώσει το παρόν ψήφισμα.

Διαβάστε επίσης:
Κυβέρνηση: «Χρόνια πολλά γυναίκες» με κατάργηση Γραμματείας Ισότητας Φύλων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΓΓ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!