εργασιακό-νομοσχέδιο-τι-αλλάζει-σε-άδ-773747
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.10.2020 | 08:19

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε άδειες, απολύσεις, υπερωρίες, απεργίες

Εργασία με 10ωρο ή 6ωρο για έξι μήνες με τον ίδιο μισθό, συγχώνευση αμοιβών υπερεργασίας και υπερωρίας, άδεια πατρότητας διάρκειας 6 μηνών και 14 ημερών με προστασία απολύσεων, φρένο στις απεργίες που γίνονται με… μειοψηφική εκπροσώπηση, καθιέρωση ψηφιακού ωραρίου εργασίας με ημερήσιο έλεγχο της ασφάλισης κατ’ έμμεσο τρόπο, και άλλες ρυθμίσεις, περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να κατατεθεί στη Βουλή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, προβλέπουν:

  1. Τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για την παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.
  2. Τη θεσμοθέτηση άδειας 14 ημερών στον πατέρα με τη γέννηση του παιδιού και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών. Την άδεια αυτή θα παίρνουν οι πατέρες και οι μητέρες που δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο μισθό, ενώ το υπόλοιπο 4μηνο δεν θα έχει αμοιβή. Προβλέπεται ακόμη άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου ως 5 μέρες ετησίως, άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο) ως 2 μέρες, αλλά και προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 μήνες για το 2ο και 6 μήνες για κάθε επόμενο.
  3. Την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ψήφου εξ αποστάσεως (μέσω e-mail) για απεργία, παράλληλα με την αιτιολόγηση των αιτημάτων και την απαγόρευση καταλήψεων χώρων και εισόδων ή την άσκηση ψυχολογικής – σωματικής βίας ως ποινικά αδικήματα. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Οσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.
  4. Την ανάθεση της συμφιλιωτικής διαδικασίας για τις εργατικές διαφορές στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αντί της Επιθεώρησης Εργασίας.
  5. Την αύξηση των ωρών εργασίας από 8ωρο σε 10ωρο ημερησίως με επιστροφή του επιπλέον χρόνου απασχόλησης στον εργαζόμενο εντός 6μήνου, είτε ως πρόσθετη άδεια είτε με ρεπό είτε με 6ωρη εργασία ημερησίως και με τον ίδιο μισθό.
  6. Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, πέραν των 80 ωρών μηνιαίως παράλληλα με τη συγχώνευση στις υπερωρίες των δύο ωρών υπερεργασίας που ισχύουν σήμερα, με προσαύξηση αμοιβής 20% αντί 40%.
  7. Τη διεύρυνση της λίστας επιχειρήσεων και εργασιών που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές με προσωπικό.
  8. Την προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες.
  9. Την κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και τη θεσμοθέτηση εργοδοτικού δικαιώματος μετά την προειδοποίηση απόλυσης να αξιώνει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία του, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.