«ΕΡΓΑΝΗ»: Πώς θα μειωθεί κατά 40% το ενοίκιο -Τι χρειάζεται προσοχή

Ως μη νόμιμο θα θεωρείται το αίτημα για μείωση 40% στα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου από τους δικαιούχους, που, όμως, δεν έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που δημοσιεύει ο Ελ. Τύπος, παρότι η διαδικασία της υποβολής της επίμαχης δήλωσης προβλέπεται με την απόφαση 13272/Δ1.4607/30.3.2020 (ΦΕΚΒ 1131/2.4.2020) και συνδυαστικά με τις λοιπές εξουσιοδοτικές αποφάσεις είναι υποχρεωτική, απλοποιήθηκε, δε, ώστε να μπορεί να γίνει μέσα σε ένα λεπτό από τον ίδιο τον επαγγελματία με μόνον τον ΑΦΜ του, εντούτοις σημαντικός αριθμός πληττομένων, και συγκεκριμένα όσοι δεν απασχολούν εργαζομένους, θεωρούν εσφαλμένα ότι δεν έχουν την υποχρέωση να το πράξουν.

«Αποστερούν, έτσι, τους εκμισθωτές τους από κάθε δικαίωμα, ενώ αυτοί σπεύδουν να εφαρμόσουν μονομερώς τη μείωση του ενοικίου, χωρίς το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, που την τεκμηριώνει», τονίζει η Ομοσπονδία και συνεχίζει: «Η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο όταν σύντομα θα χρειαστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, να υλοποιηθεί διαδικασία δήλωσης των απωλειών από μισθώματα, που θα βασίζεται στις παραπάνω υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών, η έλλειψη των οποίων θα σημάνει την πλήρη απώλεια κάθε φορολογικής ελάφρυνσης των εκμισθωτών ακινήτων».

Οσον αφορά στους εκμισθωτές κατοικιών, που, με βάση την ΠΟΜΙΔΑ, είναι και οι περισσότεροι, παρότι όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλουν κανονικά τις υπεύθυνες δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, εκείνοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους φορολογικών ελαφρύνσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τύχουν της μείωσης των υφισταμένων οφειλών τους κατά 25%.

Αξίζει να επισημανθεί πως η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τα σχέδιά της για ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι αυτό της πλήρους απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος. «Καλούμε την κυβέρνηση αφενός να συμπεριλάβει στις αποφάσεις τους παραπάνω εκμισθωτές πρώτης κατοικίας ως δικαιούχους όλων των προβλεπομένων φορολογικών ελαφρύνσεων και αφετέρου να καταστήσει σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπόχρεοι σε δήλωση στην “ΕΡΓΑΝΗ” είναι όλοι οι δικαιούμενοι μείωσης μισθώματος επαγγελματίες, ακόμη και εκείνοι που δεν απασχολούν προσωπικό, διαφορετικά το αίτημά τους για μείωση μισθώματος είναι μη νόμιμο», καταλήγει.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΠΙΔΟΜΑ, ΕΡΓΑΝΗ, ΕΝΟΙΚΙΟ, ΕΚΤΩΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!