επίταξη-υπηρεσιών-ιδιωτών-γιατρών-έτ-748445
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 16.11.2021 | 08:23

Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών- Έτοιμα τα φύλλα πορείας

Εξέπνευσε χθες το βράδυ η προθεσμία για την οικειοθελή συνδρομή των ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό σύστημα Υγείας και σήμερα ξεκινού οι διαδικασίες επίταξης υπηρεσιών, όπως ανέφερε χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Εκτιμάται ότι σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία χρειάζονται 100-150 γιατροί, ενω μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 20 ιδιώτες γιατροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα  αναμένεται να σταλούν φύλλα πορείας σε 80 ιδιώτες ιατρούς σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, τα οποία θα αφορούν κυρίως πνευμονολόγους και παθολόγους και αναμένεται να εχουν διάρκεια δύο μήνες.

 Ποια η κατάσταση

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς όπως δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», η εφημερία ξεκινάει με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενείς και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο κ. Καπραβέλος δήλωσε ότι δε θα βοηθήσει και αυτό που απαιτείται είναι να ξεκινήσουν εφημερίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Το σύστημα υγείας ήταν υποστελεχωμένο χρόνια. Δεκτή κάθε βοήθεια, αλλά αυτή γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Αν καλέσω κάποιον να έρθει σε μια μονάδα εξειδικευμένη, όπως είναι ένα πνευμονολογικό τμήμα, λίγο θα προσφέρει. Όταν λέμε επιστράτευση, εννοούμε όλο το σύστημα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, να γίνει ένα», επισήμανε.

Τόνισε δε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα σχολεία, τα οποία χαρακτήρισε ως έναν κρίκο στην αλυσίδα της διασποράς. «Η ιχνηλάτηση που έχουμε είναι ότι οι οικογένειες μολύνονται από τα παιδιά τους», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητά τους με lockdown, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση.