επίορκοι-μένουν-μέχρι-να-μην-φύγουν-259696
ΔΗΜΟΣΙΟ | 24.04.2013 | 09:18

Επίορκοι: Μένουν μέχρι να (μην) φύγουν

Η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης κρατούν στο Δημόσιο υπαλλήλους που θα έπρεπε από καιρό να έχουν απαλλαχθεί από τα καθηκοντα τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάλληλοι που δεν έχουν υποπέσει σε παραπτώματα στην υπηρεσία τους κινδυνεύουν να τεθούν σε αργία.

Πριν λίγες ημέρες τέθηκαν εκτός δημοσίου με αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δυο δημόσιοι υπάλληλοι δώδεκα χρόνια μετά την τέλεση της πράξης του ο πρώτος και δέκα ο δεύτερος. Οι αποφάσεις αφορούσαν σε έναν ανθυπαστυνόμο της ΕΛΑΣ, ο οποίος αφού αφήρεσε τραπεζικές κάρτες αναλήψεων από ιδιώτη, πραγματοποίησε από ΑΤΜ αναλήψεις 6.368 ευρώ και έναν υπάλληλο υπουργείου ο οποίος, μέσα σε ένα χρόνο δεν πήγε στην υπηρεσία του 110 μέρες, καθώς δήλωσε αλκοολικός. Δεν είναι όμως οι μόνες περιπτώσεις:

Δώδεκα χρόνια μετά…

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση και μιας γιατρού σε νοσοκομείο της Σάμου η οποία  κατηγορήθηκε οτι το 2000  χορήγησε υπερπολλαπλάσια ποσότητα ενος ισχυρού  φάρμακου σε άρρωστο παιδί το οποίο πέθανε.  Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβουλιο αθωωσε την γιατρό, το ποινικό δικαστήριο ομως την εκρινε ενοχη  καταλογίζοντας της βαρια αμελεια. Με εντολη του τοτε υπουργου υγειας η πειθαρχικη διωξη επανηλθε και το  κεντρικο υπηρεσιακο συμβούλιο γιατρων του ΕΣΥτης επεβαλε προσωρινη παυση για 1 χρονο. Το 2010 ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοικησης έκανε ενσταση  στο ΣΤΕ το 2010 και τελικα απολυθηκε 12 χρονια μετα! το 2012 !

Σε άλλη περίπτωση, χρειάστηκε να περάσουν 7 ολόκληρα χρόνια για να απομακρυνθεί απο το δημόσιο υπάλληλος του  ΟΔΔΥ  που το 2005 ειχε συστήσει  εταιρεία μαζι με την  μητερα του η όποια  επαιρνε μερος στις δημοπρασιες. Τόσο το πρωτοβάθμιο οσο και το δευτεροβάθμιο συμβούλιο αθωωσε τον υπάλληλο παρα την ενσταση του γενικου επιθεωρητη δημοσιας διοικησης. Μονο μετα απο προσφυγη του τελευταιου στο ΣτΕ ο υπαλληλος απολυθηκε το 2012 .

Το 2010 καθηγητής  γυμνασιου συνεληφθη να κατεχει πορνογραφικο υλικό και το πρωτοβαθμιο και το δευτεροβαθμιο πειθαρχικο συμβουλιο του επεβαλαν προσωρινη παυση 6 μηνων. Ο υπουργος Παιδειας και ο γενικος επιθεωρητης δημοσιας διοικησης εκαναν προσφυγη στο ΣτΕ η εκδικαση της οποιας εκκρεμει ακομη.

Χαρακτηριστικη  δε είναι και ειναι η περίπτωση σωφρονιστικού υπαλλήλου στην Κέρκυρα,  ο οποίος το 2005 έπαιρνε αναρρωτικές αδειες που δεν ειχαν εγκριθει απο την υπηρεσια προσκομιζοντας απλως ενα χαρτι απο ιδιώτη γιατρό. Οταν κληθηκε απο το πειθαρχικο συμβουλιο να απολογηθει απαντησε πως δεν μπορει να παραστει στην διαδικασια επειδη ηταν καλεσμενος σε εναν γαμο στον Βολο. Το πρωτοβαθμιο συμβουλιο του επεβαλε ποινη οριστικης παυσης, το δευτεροβαθμιο μειωσε την ποινη σε προσωρινη παυση 6 μηνων. Η υποθεση του εκρεμει ακομη στο ΣτΕ.

Αντίθετα,σε αργία κινδυνευει να  τεθεί «αντιμνημονιακός» Λαρισαίος δάσκαλος, ο οποίος είχε συλληφθεί έπειτα από συμπλοκή διαδηλωτών και αστυνομικών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2012 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης.

ΣτΕ: Στοπ ύψους 10.000 ευρώ για την προσφυγή των επίορκων

«Κολλάει» η κατάργηση των β΄ βάθμιων πειθαρχικών

Διευκρινίσεις Μανιτάκη για την «αυτοδίκαιη αργία»

Επίορκοι: Θα βρίσκουν το δίκιο τους στο ΣτΕ

Το σχέδιο Μανιτάκη για «ξεκαθάρισμα» των επίορκων

Συμφωνία για 15.000 απολύσεις αλλά με… μέτρο

«Κλείνουν» οι επίορκοι, προς Ιούνιο οι 20.000 του 2014

Εγκύκλιος Μανιτάκη για 5.000 επίορκους

«Βρισκόμαστε κοντά και για το δημόσιο»