ΕΟΤ: διαφημιστικά χρέη 128 εκ. ευρώ την τελευταία 3ετία - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

ΕΟΤ: διαφημιστικά χρέη 128 εκ. ευρώ την τελευταία 3ετία

Χρέη ύψους 128 εκ. ευρώ προς τρίτους, από οφειλές διαφημιστικής προβολής, έχει συσσωρεύσει κατά την 3ετία 2006-2009 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, που κατέγραψε η κυβέρνηση και γνωστοποίησε η υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αγγελική Γκερέκου, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 25ης διεθνούς έκθεσης «Philoxenia», στη Θεσσαλονίκη.

Η υφυπουργός τόνισε ότι «μέχρι τέλους 2009, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι αξιόπιστη στη διαφημιστική προβολή της θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει αυτό το χρέος», ιδίως ενόψει μεγάλων εκθέσεων όπως η «World Travel Market» στο Λονδίνο (9-12/11), όπου η χώρα μας θα συζητήσει για «αγορά» διαφημιστικών χρόνων του ελληνικού τουρισμού. Τόνισε δε ότι για το θέμα υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΤ. Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές. Προς το παρόν τις μελετάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι όπως έχει δημοσιεύσει η αυτοδιοίκηση gr. το χρέος του ΕΟΤ αφορά και στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι το 40% των οφειλούμενων για διαφημιστική προβολή του 2008 δόθηκε στις νομαρχίες το 2009, ενώ την ίδια στιγμή οι Ν.Α δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος των διαφημιστικών εξόδων τουριστικής προβολής ούτε να προγραμματίσουν την καμπάνια τους.

                              Αλλαγή καμπάνιας με τη νέα σεζόν

Η ίδια σημείωσε ότι η σημερινή διαφημιστική καμπάνια, που δεν ικανοποιεί τη νέα κυβέρνηση, θα «τρέξει» ως έχει στην παρούσα σεζόν, αλλά από την επόμενη, «χωρίς βιασύνη, θα γίνουν αλλαγές, με συνέχεια και διάρκεια. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αλλάξει 20 σλόγκαν σε λίγα χρόνια».

Στη νέα καμπάνια θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας των περιοχών, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, αλλά στόχος είναι «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ σε θολές ζώνες και περιοχές προβολής». Υποστήριξε ακόμη ότι ουδέποτε δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η ενίσχυση του 50% στα κονδύλια διαφημιστικής προβολής του ελληνικού τουρισμού το 2009.

                                         Νομοθετικό ξεκαθάρισμα

Η κ. Γκερέκου δήλωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το «μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο» στην περίπτωση της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ). Τα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ ΑΕ, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα.

Κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης είναι, όπως είπε, το νομοθετικό ξεκαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα που αφορούν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Ερωτηθείσα για την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, προς όφελος του τουρισμού, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο του νέου πακέτου «χρειάζεται στοχοποίηση στις προτεραιότητες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, από μαζικού σε ποιοτικού τουρισμού» και πρόσθεσε ότι η στόχευση είναι η αξιοποίηση στο έπακρον της πράσινης τουριστικής οικονομίας.
Η ίδια σημείωσε ότι η ρευστότητα στην αγορά και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας “είναι κάτι που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες, αλλά πολύ πιο στοχευμένα και όχι ανεξέλεγκτα και με πελατειακές σχέσεις“.

                                 Και μείωση εσόδων 17%-18%

Η υφυπουργός τόνισε πως σήμερα ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίση. «Γνωρίζουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορούμε να έχουμε, ότι γύρω στο 8% ανέρχεται η μείωση των αφίξεων και στο 17%-18% των εσόδων», υπογράμμισε.
Δήλωσε δε, αποφασισμένη να επικαιροποιήσει και να αξιοποιήσει διάφορες -ακριβές, αλλά αναξιοποίητες- μελέτες που βρήκε στα «συρτάρια» του υπουργείου, όπως αυτή για τη στρατηγική και το μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ ή εκείνη για τους λεγόμενους «δορυφόρους λογαριασμούς», κόστους 2 εκ. ευρώ. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι σε πολύ λίγες ημέρες το υπουργείο θα έχει στελεχωθεί με γενικούς γραμματείς, ενώ υπεραμύνθηκε της συνένωσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, σημειώνοντας ότι η σύζευξή τους δημιουργεί από μόνη της λιγότερες εμπλοκές μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται Μητρώο Συνεδρίων και το ενδεχόμενο εισαγωγής κάρτας επαγγελματία διοργανωτή συνεδρίων και σημείωσε ότι όλη η κυβέρνηση και τα υπουργεία που σχετίζονται με τον τουρισμό έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, αναφέροντας ενδεικτικά τα “άμεσα αντανακλαστικά” του υπουργείου Οικονομίας, μέσω της κίνησης της Λούκας Κατσέλη για αναστολή της έκτακτης εισφοράς στα θαλάσσια σκάφη αναψυχής, προς όφελος του τουρισμού.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!