Εντός Φεβρουαρίου η επιτροπή για την ψήφο των ομογενών - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
4
Δεκέμβριος
Back

Εντός Φεβρουαρίου η επιτροπή για την ψήφο των ομογενών

Το νερό στο αυλάκι μπαίνει σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των ομογενών, καθώς όπως όλα δείχνουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να έχει συστήσει την επιτροπή που θα ασχοληθεί με το ζήτημα.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Παυλόπουλος με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη, του υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αποτελείται από το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εξωτερικών, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, από εκπρόσωπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και φυσικά το ΣΑΕ, με στόχο την διευθέτηση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων του Εξωτερικού από τους τόπους διαμονής τους.

Από ότι φαίνεται έπιασαν τόπο και οι επιστολές που έστειλε ο κ. Ταμβάκης, σε δέκα κυβερνητικά στελέχη ανάμεσα σε αυτά και στον Πρωθυπουργό, όπου υπογράμμιζε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους ομογενείς και για την ενίσχυση των δεσμών με την μητέρα Ελλάδα, η διευθέτηση του ζητήματος της επιστολικής ψήφου. Παρουσίαζε μάλιστα όχι μόνο τις αποφάσεις του προεδρείου του ΣΑΕ αλλά και των επτά περιφερειών του Συμβουλίου που ζητούσαν επίμονα την προώθηση του θέματος.

Οι θέσεις του ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων όπως προέκυψαν από τις κατά τόπους συνεδριάσεις των επτά Περιφερειακών Συνελεύσεων και τη σύμφωνη γνώμη του Προεδρείου του ΣΑΕ:

– Καταγραφή των Ελλήνων του Εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την επιλογή της ορθότερης διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος ψήφου να υπάρχει ενημερωμένος κατάλογος, ώστε να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Εξωτερικού.

– δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο και κάλπη.

– Σύσταση Επιτροπής που θα αποτελείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, τους εκπρόσωπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το ΣΑΕ.

– δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των 5 ηπείρων.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!